Topigs+Norsvin+boekt+succes+met+TN+Tempo
Nieuws
© Marcel Bekken

Topigs Norsvin boekt succes met TN Tempo

Varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin heeft een succes behaald in de Verenigde Staten. Topigs Norsvin claimt, op basis van een onafhankelijke proef, dat hun TN Tempo-nakomelingen beter presteren dan de nakomelingen van een concurrent-beer op de Amerikaanse markt.

Het fokkerijbedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Nederland is gevestigd, toont trots de proefresultaten. Deze proef, uitgevoerd door een geïntegreerde varkensvleesproducent, toont aan dat TN Tempo-nakomelingen een betere groei per dag en voerefficiëntie hadden. Ook is er een sprake van een hoger overlevingspercentage, wat resulteerde in meer verkochte varkens. Dit leidt tot een economisch voordeel van ruim 8 euro per vleesvarken in vergelijking met de concurrent-beer.

De berenlijn van Topigs Norsvin gaat volgens het onderzoek beter om met PRRS (Abortus blauw). Topigs Norsvin heeft natuurlijke resistentie tegen PRRS in haar fokwaardeschatting geïmplementeerd. Ze maakt daarvoor gebruik van de WUR SNP. Dat is een genetische marker voor een belangrijk gen dat wordt geassocieerd met natuurlijke resistentie tegen PRRS. Belangrijke concurrent PIC pakt dit bijvoorbeeld op een andere manier aan, door middel van gene editing.

Hoge groeisnelheid

Resultaten van de proef benadrukken de eigenschappen van de met TN Tempo gekruiste varkens die gefokt zijn voor 'toughness'. De natuurlijke robuustheid, uniformiteit en hoge groeisnelheid van TN Tempo-nakomelingen zorgen volgens Topigs Norsvin voor gezondere varkens met verbeterd dierenwelzijn en minder afhankelijkheid van antibiotica. 'Met deze varkens is gemakkelijk te werken en ze zorgen voor verhoogde productie-efficiëntie en winstgevendheid', laat het bedrijf weten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer