Test+voorspelt+opkomst+pootgoed
Nieuws
© ZLTO, monique jansen

Test voorspelt opkomst pootgoed

Het ketenproject Pootgoedkwaliteit krijgt een vervolg in de vorm van de ontwikkeling van een stresstest die de kans op opkomstproblemen in aardappelteelt kan voorspellen.

Het project van de aardappelketen wijst uit dat in 21 procent van de onderzochte pootgoedpartijen op consumptiebedrijven minstens één monster opkomstproblemen laat zien. Het betreft hierbij een opkomst met 5 procent of meer lege plekken op een perceel.

De werkgroep die zich bezighoudt met het ketenproject concludeert dat van de opkomstproblemen 40 procent rechtstreeks een relatie heeft met de pootgoedteelt en -bewaring. Voor de rest liggen de oorzaken in factoren die niet plaatsvinden op de pootgoedbedrijven. Het betreft transport van pootgoed, opslag bij consumptietelers en omstandigheden tijdens het poten.

Stresstest

Op de telersavonden van LTO Pootaardappelen presenteert voorzitter Peter Berghuis de resultaten van het ketenproject. In zijn toelichting vertelt hij dat het onderzoek naar de tegenvallende opkomst van aardappelen een vervolg krijgt in de vorm van de ontwikkeling van een geschikte stresstest voor pootgoed. 'Het doel is dat we kunnen beschikken over een instrument dat een goede indicatie geeft van de vitaliteit van een partij pootgoed', legt Berghuis uit.

Het principe van de stresstest betreft het onderdompelen van pootaardappelen voor een bepaalde tijd en daarna worden de monsters weggezet bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Volgens Berghuis moet dan in korte tijd iets te zeggen zijn over de vitaliteit van de bemonsterde partij.

Focus op fritesrassen

Op de bijeenkomsten voor pootgoedtelers van LTO blijkt dat er zorg is over hoe de stresstest in de praktijk gaat worden toegepast. Berghuis verklaart dat het ketenproject nog zeker drie jaar de tijd neemt om een goede test te ontwikkelen.

In eerste instantie ligt daarbij de focus op de rassen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. 'Voorop staat dat de test 100 procent betrouwbaar moet zijn. Zolang dat niet het geval is, zal meer onderzoek nodig zijn en is de test dus nog niet praktijkrijp. Het kan niet zo zijn dat partijen pootgoed worden afgekeurd zonder goede onderbouwing', stelt Berghuis.

Voorjaar 2016

De aanleiding voor het ketenproject waren de problemen met de opkomst van aardappelen in het voorjaar van 2016. Dit speelde toen met name in het zuidwesten. Het project is een initiatief van enkele handelsbedrijven, verwerkers en pootgoedfirma's. Het vervolgonderzoek naar een geschikte stresstest wordt uitgevoerd met deelname van BO Akkerbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer