Kweekbedrijf+streeft+naar+hoge+virustoleranties
Nieuws
© Haijo Dodde

Kweekbedrijf streeft naar hoge virustoleranties

Directeur Arne Rehnert van het Duitse kweekbedrijf Interseed verwacht dat de rassenlijst voor aardappelen de komende jaren flink wordt opgeschoond. Volgens hem wordt het een steeds grotere uitdaging om ziektevrij uitgangsmateriaal te vermeerderen.

Rehnert doelt dan vooral op de toenemende virusdruk. 'Door het huidige toelatingsbeleid wordt het lastig om bladluizen effectief te bestrijden en daarom is het voor een groot aantal rassen en dat geldt zeker voor fritesgeschikte rassen vrijwel uitgesloten dat ze voor virussen in prebasis-pootgoed kunnen voldoen aan een nultolerantie.'

Wat Rehnert betreft moet de aardappel van de toekomst dus in elk geval een hoge tolerantie hebben tegen virussen. Uit het eigen rassensortiment noemt hij Zorba en Austin die sterk zijn op virussen. Interseed brengt vrijwel uitsluitend rassen op de markt voor de verwerkende industrie.

Het Duitse bedrijf organiseerde vorige week een rassenshow vanuit de eigen Nederlandse vestiging in Dronten. Interseed werkt daarnaast samen met diverse partnerbedrijven in onder meer Frankrijk, Turkije, Schotland en Canada.

Minder kiemlustig

Naast de virussen noemt Rehnert kiemremming en phytophthoraresistentie als belangrijke veredelingsdoelen. De fritesrassen Alanis en Miss Malina zijn goed tolerant tegen aantastingen van phytophthora en daarmee ook geschikt voor teelt op biobedrijven, zegt de directeur van Interseed. 'Voor wat betreft kiemremming gaat onze belangstelling uit naar vroege rassen die van nature beter afrijpen en daarom vaak ook minder kiemlustig zijn. Wij houden daar bij ons selectiewerk rekening mee.'

directeur Arne Rehnert van Interseed
directeur Arne Rehnert van Interseed © Haijo Dodde

Van de eigen rassen van Interseed zijn Chenoa en Montis volgens Rehnert voorbeelden van rassen die met beperkte ondersteuning goed te bewaren zijn tot en met juni. 'Voor de verwerking later in de zomer zien we meer toekomst voor de vroegere fritesrassen of voor mechanische koeling. Al onze selecties testen we daarom ook op hun bewaareigenschappen bij lagere bewaartemperaturen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer