Aardappelen+kweken+op+oogstzekerheid
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappelen kweken op oogstzekerheid

Bij de veredeling van aardappelen wordt oogstzekerheid steeds belangrijker, stelt directeur Jan Janse van Europlant in Nederland. 'Ook als de klimaatomstandigheden extreem zijn, moeten er aardappelen geproduceerd worden.'

‘Eigenlijk praten we liever over toekomstbestendig dan over robuust’, vertelde Janse vorige week tijdens de rassenshow van Europlant in Creil. ‘Robuust is een beetje een geclaimd begrip.’ Toekomstbestendig gaat wat Janse betreft voor aardappelrassen verder dan alleen resistentie tegen phytophthora. ‘Wij kijken ook naar klimaatstress, kiemrust en de effecten van de rassenkeuze op de bodemgezondheid.’

Europlant is een van oorsprong Duitse handelshuis en kweekbedrijf met dochterbedrijven in verschillende Europese landen. Het pootgoedbedrijf werkt met eigen kwekers en vaste groep aangesloten kwekers. Europlant vertegenwoordigt inmiddels zo’n honderd aardappelrassen in alle gebruikssegmenten van vers, chips, frites tot zetmeel.

Niet alleen voor bio

Janse stelt dat het inkruisen van resistenties en selecteren op stresstolerantie zeker niet alleen bedoeld is voor de biologische aardappelteelt. ‘Het gaat uiteindelijk om het rendement per hectare ofwel een goede opbrengst in combinatie met een goede kwaliteit. Dat doel is voor biologisch en gangbaar hetzelfde. De oogstzekerheid wordt steeds belangrijker. Ook als de klimaatomstandigheden extreem zijn, moeten er aardappelen geproduceerd worden.’

Het betrekkelijk nieuwe fritesras Etana noemt Janse als voorbeeld van een toekomstbestendige aardappel met een hoog rendement. ‘Dit ras heeft een goede natuurlijke kiemrust en is daardoor minder afhankelijk van kiemremmers. Dat is gunstig nu Chloor IPC gaat verdwijnen.'

Verder heeft Etana volgens Janse een sterk wortelgestel en ook sterk loof. Dat geeft in de teelt veel tolerantie tegen stressomstandigheden en bovendien is de stikstofbehoefte relatief laag, zegt de directeur van Europlant. 'Omdat daarnaast de verwerkingseigenschappen goed zijn, heeft de fritesindustrie het ras inmiddels opgenomen.’

Bijdrage aan bodemgezondheid

Bijkomend voordeel van Etana is volgens Janse ook de brede AM-resistentie en AM-tolerantie. ‘Wij zijn van mening dat aardappelrassen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bodemgezondheid. Met de juiste resistenties tegen bedreigingen uit de bodem houden we de productiecapaciteit op peil. Zonder goede rassen is in de toekomst een intensieve aardappelteelt niet meer mogelijk.’

Directeur Jan Janse van Europlant Nederland noemt robuust een geclaimd begrip.
Directeur Jan Janse van Europlant Nederland noemt robuust een geclaimd begrip. © Haijo Dodde

In het tafelsegment heeft Europlant enkele rassen die sterk zijn tegen phytophthora, zoals Otolia en Allians. Van Allians vertelt Janse dat het een vastkokende aardappel is met een uitstekende smaak. ‘Dat is ook belangrijk en moeten we niet vergeten. Want natuurlijk is het veredelen op resistenties belangrijk, maar uiteindelijk moet de consument een aardappel wel lekker vinden en ook aantrekkelijk om te eten. Hij eet geen aardappel vanwege de resistenties.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer