Plantera+zoekt+sterke+vervangers+voor+bestaande+rassen
Nieuws
© Haijo Dodde

Plantera zoekt sterke vervangers voor bestaande rassen

Voor elk groot aardappelras heeft Plantera in het eigen assortiment een goede vervanger. 'Wij zijn in ons kweekwerk altijd op zoek naar rassen die zowel voor pootgoedtelers als ook voor consumptietelers goed en rendabel te telen zijn', vertelt directeur Gerard Bovee.

Naast alle teelt- en verwerkingseigenschappen wijst Bovee op het belang van een goede smaak. 'Een aardappel moet wel te eten zijn. Als ik snoepfabrikant zou zijn, dan zou ik ook nooit snoep willen verkopen die ikzelf niet lekker vind', vertelde de directeur van Plantera vorige week tijdens de rassenshow van zijn bedrijf in Marknesse.

Zelf omschrijft Bovee het veredelings- en handelsbedrijf Plantera als een kleinschalige organisatie. 'Wij doen voor een deel eigen kweekwerk en leggen onze focus vooral op eigen monopolierassen. Jaarlijks starten we met hooguit tien nieuwe selecties. Maar daaraan besteden we wel veel aandacht om de optimale teeltvoorwaarden te leren kennen.'

Betrouwbare opbrengst

Belangrijkste veredelingsdoelen voor aardappelen zijn volgens Bovee de verdere verduurzaming van de teelt en de betrouwbaarheid van een goede opbrengst. 'Wij zoeken naar rassen die zowel door pootgoedtelers als consumptietelers goed en rendabel te telen zijn. Verder streven we naar teeltzekerheid en dus rassen die niet snel ziek worden, niet snel beschadigen en bovendien goed te bewaren zijn.'

Gerard Bovee zegt dat Plantera alleen aardappelrassen op de markt brengt die goed smaken.
Gerard Bovee zegt dat Plantera alleen aardappelrassen op de markt brengt die goed smaken. © Haijo Dodde

In de grootste gebruikssegmenten heeft Plantera alternatieven voor de huidige gangbare rassen beweert Bovee. Een belangrijk ras voor het pootgoedbedrijf is op dit moment de Vitabella. 'Dit ras heeft een hoge mate van resistente tegen phytophthora en Y-virus. Maar smaakt bovenal uitstekend. Voor de versmarkt kan deze aardappel heel goed de concurrentie aan met een ras als Frieslander. Mede dankzij Vitabella halen we ongeveer 15 tot 20 procent van onze omzet uit de biologische sector.'

Veelbelovende runners-up

Naast Vitabella is Inova een groot ras voor Plantera. Voor beide rassen was het areaal pootgoed afgelopen jaar zo'n 80 hectare, zegt Bovee. Efera en Titanium betitelt hij als veelbelovende runners-up. 'Dit zijn rassen die zich respectievelijk goed kunnen meten met Fontane en Agria. Efera valt op vanwege een mooie schilkwaliteit en is daardoor ook interessant voor de retail. Titanium is beter bewaarbaar dan Agria en heeft bovendien een hoger rendement in de teelt en in de verwerking.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer