Virus+speelt+nare+hoofdrol+bij+teelt+van+pootgoed
Achtergrond
© Han Reindsen

Virus speelt nare hoofdrol bij teelt van pootgoed

Met een verlagingspercentage van ruim 36 procent bij de nacontrole van pootgoed is de uitgangspositie voor volgend jaar niet goed, zegt Jan Eggo Hommes van de NAK. 'Met veel luizen kunnen we in 2020 een stijging van virusbesmettingen verwachten.'

Uit de gegevens van de NAK blijkt dat pootaardappeltelers vooral een gevecht moeten voeren tegen bladluizen die het Yntn-virus overbrengen. 'Veel Yntn-virus is niet zichtbaar, maar het is er wel. De verspreiding heeft plaatsgevonden', benadrukt Hommes.

Het YnW-virus speelt een minder grote rol. Er is enige discussie over de zichtbaarheid van dit Y-virus. Hommes denkt dat de slechte zichtbaarheid te maken heeft met het droge weer. 'Ik heb niet de indruk dat er sprake is van een grote verschuiving tussen Yntn- en YnW-virus. Omdat virus in pootgoed een groot probleem is, is het misschien aanleiding voor nader onderzoek.'

De nacontrole van het pootgoed ziet er dit jaar niet goed uit. 'Bij de veldkeuring zagen we al meer virus in het veld, maar het was geen chaos. Vooral in de tweede week van juni was er een behoorlijke piek. Daarna lag het hele jaar door de virusinfectie hoger dan in de voorgaande jaren', zegt Hommes.

Veel Yntn-virus is niet zichtbaar, maar het is er wel

Jan Eggo Hommes, NAK

Risico spreiden

Om het risico te spreiden, hebben telers minder partijen pootgoed samengevoegd. Voor de NAK zorgde dit voor 500 extra onderzoeken. Daarnaast zorgen 7.500 extra heronderzoeken voor meer werk.


'Normaal onderzoekt de NAK zo'n 4 miljoen knollen. Dit jaar zijn dat ruim 6 miljoen knollen. Om problemen met de export van pootgoed te voorkomen, hebben we 15 procent van de partijen op uitstel gezet.'

Twee wijzigingsvoorstellen

Over de keuring zijn er twee wijzigingsvoorstellen uit de sector: versoepeling van de E-norm bij virus en een verplichte nacontrole bij eigen gebruik van pootgoed. De versoepeling van de E-norm zorgt volgens de NAK en LTO-werkgroep Pootaardappelen voor afbreuk aan de betrouwbaarheid van het Nederlandse pootgoed en voor een verhoogde virusdruk in Nederland.


De NAK ziet geen reden om de nacontrole bij eigen gebruik van pootgoed verplicht te maken. LTO denkt er anders over. 'Wij zien kansen in een verplichte nacontrole bij gebruik van eigen pootgoed in de hogere klassen', zegt Peter Berghuis van de LTO-werkgroep.

Tijdelijke cirkels chitwoodi
Op verzoek van LTO Nederland is het cirkelbeleid bij chitwoodi gewijzigd. Na één jaar een cirkel gaat de besmetting terug naar een topografische perceel. Het aantal toetsen binnen de cirkels is daardoor verlaagd. Bedrijfstoetsen buiten de cirkels zijn daarvoor in de plek gekomen. Dit jaar 1.380 stuks of gemiddeld één per bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer