Minister waarschuwt boeren: breng geen mensen in gevaar

Het is belangrijk dat de boeren die vrijdagmiddag met hun trekkers onderweg zijn naar Eindhoven Airport voor een boerenportest geen andere weggebruikers in gevaar brengen. Dat drukt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ze op het hart.

Minister+waarschuwt+boeren%3A+breng+geen+mensen+in+gevaar
© Johan Wissink

Van Nieuwenhuizen zegt dat het 'iedereen vrij staat te protesteren, maar wel binnen de geldende wet- en regelgeving'. Ze benadrukt dat Eindhoven Airport een militaire luchthaven is, die tevens voor burgerluchtvaart wordt gebruikt. 'De staf van Defensie zal in goed contact staan met de burgemeester van Eindhoven, zodat de openbare orde geborgd is', stelt de minister. De boeren waren vrijdag eerst in Den Bosch voor een protest tegen het stikstofbeleid.

Door de colonne van tientallen trekkers loopt het verkeer op de A2 vast. De boeren die zich verenigd hebben in Farmers Defence Force (FDF) hebben gezinspeeld op blokkades van distributiecentra van supermarkten volgende week. Minister van Landbouw Carola Schouten praat volgende week weer met allerlei boerenorganisaties, waaronder FDF.

Gesprek voeren

'Het is belangrijk dat we daar dat gesprek voeren', vindt Schouten. 'Hoe ver we komen weet ik niet. Maar als we in gesprek zijn en zij zeggen toch dit soort acties te gaan voeren, vind ik dat oneigenlijk. Als je praat, moet je echt proberen eruit te komen. En dat niet gaan vermengen met elkaar.'


Schouten verwees naar een actie die vrijdag in Amsterdam plaatsvindt, waar boeren de inwoners van de stad op een brunch met Nederlandse producten trakteren. Ze ziet die actie als 'bewijs dat je het op een hele leuke manier kunt doen. Dat lijkt me effectiever dan mensen tegen je in het harnas jagen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer