GroentenFruit Huis: boerenactie leidt alleen maar tot verliezers

De voorgenomen actie van Farmers Defence Force om de logistieke voedselketen drastisch te ontregelen, leidt alleen maar tot verliezers. Hiervoor waarschuwt koepelorganisatie GroentenFruit Huis die 80 procent van de agf-omzet vertegenwoordigt.

GroentenFruit+Huis%3A+boerenactie+leidt+alleen+maar+tot+verliezers
© Jacob van Essen

'De actie dupeert consumenten, maar ook alle voorliggende schakels in de voedselketen van verse producten waar de producenten zelf onderdeel van uitmaken', zegt woordvoerder Wilma van den Oever tegen Nieuwe Oogst.

'Bovendien werkt een dergelijke actie ernstige verspilling van met zorg geteelde verse groenten en fruit in de hand.' Dat levert vervolgens een onnodige derving van jewelste op. GroentenFruit Huis roept Farmers Defence Force daarom op zich te beperken tot louter publieksvriendelijke acties.

Bevoorrading

De meest activistische boerenactiegroep dreigt met blokkades van distributiecentra in aanloop naar de kerstperiode. Dit maakt de bevoorrading van supermarkten erg moeilijk. Zo niet onmogelijk, is de gegronde angst in de agf-sector. In diezelfde supermarkt wordt ruim 80 procent van alle groenten en fruit die in Nederland wordt geconsumeerd, verkocht.

De protestboeren verspelen met mogelijke voedselblokkades hun krediet bij collega’s en het publiek


'Houdt goed in je achterhoofd of je met de aangekondigde acties – wat die ook mogen zijn – de belangen van alle hardwerkende ondernemers en versleveranciers dient', benadrukt Van den Oever richting de protestboeren, die nog broeden op hun te kiezen actievorm. Ondertussen zit de koepel zelf niet stil.

Bijl

Het blokkeren van distributiecentra dupeert namelijk niet alleen supermarkten en daarmee consumenten, maar ook alle andere spelers in de groente- en fruitketen, zoals grossiers en uiteraard de tuinders en telers zelf. De verdiensten in de sector staan al onder druk.

Hiermee ontstaat de vreemde situatie dat veeboeren die opkomen voor hun rechten, daarbij nu de bijl leggen aan de inkomsten van collega's die plantaardig tuinen en boeren. Dat vraagt om een hard tegengeluid, stelt GroentenFruit Huis.

Afzetbestemming

De totale omzet van de groente- en fruitsector in Nederland bedraagt 18 miljard euro. De leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen met tachtig procent van deze omzet het overgrote deel van de agf in het schap en heeft daarmee dus recht van spreken.

De belangenkoepel bevestigt dat hun leden nadenken over verschillende strategieën om bij een mogelijke blokkade, toch een bestemming te vinden voor hun kostbare afzet. Ook diverse telers bevestigen dit aan nieuwe Oogst.

Gerechtelijke stappen

Van den Oever wil de protestboeren echter niet logistiek wijzer maken dan ze al zijn, vanwege hun bekendheid met afzetkanalen. Ze zwijgt daarom vooralsnog over mogelijke 'plan B-scenario's'. 'Maar het lijkt me niet meer dan logisch dat bedrijven zich hierop beraden.'

Gerechtelijke stappen neemt GroentenFruit Huis vooralsnog niet. Zij schaart zich in dit stadium publiekelijk achter het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat deze week bij monde van directeur Marc Jansen een kort geding aankondigde tegen Farmers Defence Force.

Kinkje

'Wij sympathiseren met het CBL om in gezamenlijk af te dwingen dat de trekkers in de schuur blijven staan. Of in ieder geval niet op de toegangswegen naar supermarkt-dc's om miljoenenschade aan te richten, hoopt Van den Oever. Overigens geen familie van FDF-voorman Mark van den Oever, die de nieuwe harde acties schertsend bestempelde als zijnde slechts een 'kinkje in kabel' van de Nederlandse voedselvoorziening.

GroentenFruit Huis zegt niet uit te sluiten dat zij alsnog andere stappen zet als het kort geding van de supermarktbranche niet oplevert waar de vers-sector op hoopt. 'Komende week moet duidelijk maken of we de schade kunnen voorkomen of slechts beperken.'

Statement

Afhankelijk van die uitkomst gaat de koepel zich beraden of vervolgstappen wenselijk zijn. 'GroentenFruit Huis staat voor de belangen van alle bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit en wil daarom nu alvast via de media een stevig statement maken richting de protestboeren.'

Dat statement is helder: Alleen met publieksvriendelijke acties is het belang van de hele sector gediend. 'Tweespalt zaaien op de wijze zoals Farmers Defence Force nu lijkt te gaan doen, lost niets op. Sterker nog: de protestboeren verspelen met mogelijke voedselblokkades hun krediet bij collega's en het publiek', besluit Van den Oever.

Mond snoeren

Farmers Defence Force trekt zich vooralsnog geen bal aan van de kritiek uit de foodretail en eigen boerenkring. De harde kern van het protest laat in een reactie op het aangekondigde kort geding weten dat 'de supermarktgiganten, die al jaren parasiteren op boeren, hun inkomens en hun inspanningen, ons weer de mond willen snoeren.'

Hoewel FDF de kaken nog steeds stijf op elkaar houdt over hoe en waar de acties Nederlandse burgers gaan treffen, maakt zij wel duidelijk er met gestrekt been in te gaan. De organisatie noemt de actie van volgende week 'binnen de kaders van de wet, maar keihard'.

FDF roept bouwvakkers, grondwerkers, verplegers, politieagenten, leraren en burgers op om zich bij hen aan te sluiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer