Liander breidt elektriciteitsnet Bommelerwaard uit

Liander gaat het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en West-Betuwe de komende vijf tot tien jaar uitbreiden. Daarmee kan de netbeheerder daar aan de toenemende vraag naar elektriciteit van tuinders voldoen.

Liander+breidt+elektriciteitsnet+Bommelerwaard+uit
© Vidiphoto

In de Bommelerwaard overtreft de vraag naar stroom de capaciteit, waardoor het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol is. Dit is onder andere het gevolg van de groeiende vraag van de glastuinbouw. In Neerijnen en Velddriel heeft het verdeelstation de maximale capaciteit bereikt, wat leidt tot leveringsproblemen voor nieuwe grootzakelijke klanten of grootzakelijke klanten die meer vermogen willen.

De afgelopen maanden heeft Liander samen met het Glastuinbouwpact, Glastuinbouw Nederland en kennisinstituut Delphy met zo'n zeventig tuinders in dit gebied gesproken. 'Doel was om inzichtelijk te maken wat de plannen zijn de komende jaren en bewustwording te creëren dat de capaciteit van ons net zijn grenzen kent. Daarom is het belangrijk dat ondernemers hun plannen tijdig bij ons kenbaar maken', stelt een woordvoerder van Liander.

Groter elektriciteitsnet

Op basis van de verkregen informatie is een analyse gemaakt. Daarbij zijn verschillende perioden in kaart gebracht, opgesplitst in één tot vijf jaar, vijf tot tien jaar en tien tot twintig jaar en is een aantal scenario's uitgewerkt. 'Dat heeft geleid tot keuzes welke investeringen in het elektriciteitsnet waar en wanneer nodig zijn, zodat onze klanten ook in de toekomst voldoende capaciteit beschikbaar hebben.'


In de Bommelerwaard wil Liander, in samenwerking met Tennet, een nieuw transformatorstation (150kV-station) in Zuilichem realiseren. Die moet eind 2023 gereed zijn. Verder legt het bedrijf een dubbele 150kV-kabelverbinding tussen transformatorstation Zaltbommel en het toekomstig transformatorstation Zuilichem aan. Ook deze werkzaamheden zijn volgens planning in 2023 klaar. Voorts wordt het transformatorstation Zaltbommel uitgebreid.

Uitbreiding verdeelstations

Daarnaast worden diverse elektriciteitsverdeelstations de komende vier tot tien jaar onder handen genomen. Op meerdere plekken wordt al gewerkt aan uitbreiding van het net. Zo is op maandag 28 oktober een transformator geplaatst bij het elektriciteitsverdeelstation in Poederoijen. 'Hiermee wordt het netwerk geschikt gemaakt voor de ontwikkelingen die we de komende tien jaar in beeld hebben', aldus de woordvoerder van Liander.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer