Stroomtekort+glastuinders+Bommelerwaard
Nieuws
© VidiPhoto

Stroomtekort glastuinders Bommelerwaard

Glastuinders in de Bommelerwaard en Neerijnen lopen tegen de grenzen aan van het elektriciteitsnetwerk in de regio. Een aantal tuinders kan wel een aansluiting krijgen, maar geen stroom.

Dat bleek dinsdag tijdens de jaarbijeenkomst van Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen. Volgens manager Bas van der Kallen van netbeheerder Alliander moet het bedrijf keuzes maken. Er is al wel een inventarisatie uitgevoerd naar de groeiverwachtingen in de regio, maar de scenario's lopen nog te ver uiteen.


Alliander wil meer duidelijkheid hebben over de investeringsverwachtingen van de glastuinbouwbedrijven in het gebied. Van der Kallen: 'Ga er niet van uit dat er voldoende vermogen is in het net. Meld investeringsplannen vooraf.'

Frustratie

Peter van Osch, voorzitter van het glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen: 'Het elektriciteitsprobleem zit ondernemers hoog. Ze willen vooruit. Het frustreert hen dat ze afhankelijk zijn van een derde partij en geremd worden in hun ontwikkelingsplannen.'

Het bouwen van een verdeelstation kost zeven jaar. 'Volgens mij moet Alliander niet kijken naar hoeveel er precies nodig is, maar gewoon nu beginnen met bouwen van nummer een en twee. Alliander moet ervoor zorgen dat ze de snelheid waarmee de ondernemers vooruit willen, kunnen bijhouden. Het is niet vijf voor twaalf, maar inmiddels al vijf over twaalf.'

Klimaatneutraal

Volgens van Osch is het een acuut probleem, maar brengt het ook de verduurzaming, waar de sector voor staat, in gevaar. De glastuinbouwsector heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te produceren. 'We moeten van het gas af. Daarvoor is een goede infrastructuur nodig. Het elektriciteitsnet moet daarvoor op orde zijn.'

Een aantal ondernemers heeft nu, noodgedwongen, een nieuwe warmtekrachtinstallatie bijgeplaatst, volgens Gerard Selman. Hij is programmamanager voor het glastuinbouwpact.

• Lees ook: Tien punten voor schone kasteelt

Liever groene stroom

'Dat zijn op zich heel efficiënte apparaten waar de sector ook nog niet gelijk vanaf wil. De elektriciteit, warmte en CO2 van de warmtekrachtinstallaties worden optimaal benut. Maar ze draaien wel op gas. De ondernemers waren liever overgeschakeld op groene stroom', zegt de programmamanager.

Telers hebben moeite met de monopoliepositie van Alliander. Gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland wijst hen op het voordeel daarvan. 'Zowel de gemeenten als provincie Gelderland zijn aandeelhouder van Alliander. U kunt ook bij hen aankloppen.'

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer