Duitsland+en+Polen+willen+met+hek+varkenspest+weren
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Duitsland en Polen willen met hek varkenspest weren

Duitsland en Polen zetten hekken in op wilde zwijnen tegen te houden. Daarmee willen ze ook de Afrikaanse Varkenspest, dat onder deze rondtrekkende varkens kan voorkomen, op afstand houden.

In Polen komt nu een 120 kilometer lang zwijnenwerend hek tussen de provincies Lubusz en Groot-Polen, meldt Top Agrar. Dit gebied ligt op 150 kilometer van de Duitse grens. In Groot-Polen worden 3,5 miljoen varkens gehouden.

In Duitsland wordt nerveus gereageerd. In Saksen zijn er oefeningen in het op grote schaal doden van varkens. De deelstaat Rheinland-Palts heeft een beschermhek van 39 kilometer gekocht om eveneens te plaatsen. Een deel van de varkens, de beren, worden in de buurt van dit hek gedood. Volgens de Duitsers was deze aanpak eerder al in Tsjechië succesvol. Een optie van een permanent hek, zoals in België is toegepast, is in Duitsland om juridische redenen niet mogelijk.

Hek nutteloos

Volgens Duitse jagers hebben de inspanningen met de hekken geen zin. Ze verwachten dat het virus ook wordt verspreid doordat vlees van besmette dieren in vleeswaren wordt gedumpt. Ook denken ze dat modder in wielkasten van auto's of in schoenprofielen van jagers dit virus verder verspreiden. De jagersvereniging vraagt daarom extra aandacht voor een goede reiniging.

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer