Deens+hek+tegen+zwijnen+is+af
Nieuws
© Twan Wiermans

Deens hek tegen zwijnen is af

De bouw van het 70 kilometer lange Deense hek langse de Deens-Duitse grens is af. Het hek is geplaatst om te voorkomen dat het land wordt getroffen door de Afrikaanse varkenspest.

Het laatste deel van het hek werd maandag geplaatst, meldt het Deens natuuragentschap. Het anderhalve meter hoge hek is goedkoper geworden dan verwacht. Er was 80 miljoen Deense kroon voor begroot, uiteindelijk kostte het project 45 miljoen Deense kroon.

Volgens het Deense Voedselagentschap laat de actualiteit zien dat het hek niet overbodig is. Inmiddels is op enkele tientallen kilometers van de Duitse grens, in Polen, de Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij wilde zwijnen. Er leven overigens niet veel wilde zwijnen in het Deense Zuid-Jutland. Volgens het agentschap zijn het er waarschijnlijk veertig.

Openingen

De bouw van het hek heeft tien maanden geduurd. In het hek zitten twintig openingen bij wegen en beken. Bij die overgangen wordt onder meer gebruikgemaakt van geur om zwijnen tegen te houden. Er worden ook camera's geplaatst om te kunnen zien welke dieren er passeren. Het hek bevat bovendien 680 gaten om kleinere dieren doorgang te geven.

Het natuuragentschap verwacht met het hek niet alle wilde zwijnen te kunnen weren, maar het vormt wel een belangrijke barrière. Daarnaast wordt er actief gejaagd op wilde zwijnen.

• Lees meer over wilde zwijnen

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
Meer weer