Diamond Genetics topt bij zwartbont

De stierindexen, die deze week zijn gepubliceerd, tonen enkele interessante stieren met de DG-prefix van Diamond Genetics. Naast DG Charley, die in augustus ook al in de top stond, doen bij de Genomics-stieren de Imax-zonen DG Simax en DG Eagle het goed.

Diamond+Genetics+topt+bij+zwartbont
© ai total

Bij zwartbont heeft de WWS-stier S-S-I Mogul Reflector de koppositie op basis van de NVI overgenomen van Mogul-zoon en daarmee halfbroer AltaRabo. Mede dankzij zijn voortreffelijke uiervererving doet deze stier het ook erg goed wat betreft totaal exterieur (114). Daarbij is het een echte melkstier.

Ook de eerste Mogul-kleinzoon, via KI Samen-stier Supershot, staat in de top-5. DG Charley overstijgt daarmee zijn vader, die op plek zes staat. De door Heemskerk vermarkte stier scoort vooral goed op vruchtbaarheid, uiergezondheid, geboortegemak, persistentie, klauwgezondheid en celgetal.

Imax

Bij de genomics-stieren doen twee Imax-zonen het opvallend goed. Net als Charley hebben ook zij de DG-prefix, wat betekent dat de stieren uit het fokprogramma Diamond Genetics komen. Koploper DG Simax kwam in augustus al op de radar, omdat de stier toen al met een zesde plek goed scoorde op basis van NVI. Al snel bleken ook regionale ki-clubs gecharmeerd van deze stier, weet Jeroen Houweling van AI-Total.

'De stier vererft een combinatie van een goede productie, met veel melk en een goede gezondheid. De 1.000 dagen-levensduur is ook bijzonder. Daarbij vererft DG Simax een nagenoeg foutloos exterieur met 95 voor speenlengte als aandachtspunt.'
Zijn halfbroer, eveneens van AI Total, doet het op dat vlak iets beter. DG Eagle doet het met 107 voor speenlengte anders. 'Veel stieren vererven nu korte spenen. Op een koe met korte spenen zou Eagle wellicht goed passen.'

Aikman

Bij de roodbonte fokstieren komen enkele Aikman-zonen in de top-5 terecht, waaronder de al langer populaire, hoornloos verervende stier Apoll P, gefokt door familie Reurslag uit Laren. Apoll P scoort hoog in afkalfgemak, achteruierhoogte en vooruieraanhechting. Ook is dit een heuse melkstier. Conditie en beenwerk vormen aandachtspunten.

Kenmore Altatlc-Red is de andere Aikman-zoon die nu hoog staat. Deze heeft geen topexterieur, maar wel goede eigenschappen voor vruchtbaarheid, geboortegemak en persistentie.

Jacuzzi

In de top drie bij de roodbonte Genomics-stieren ziet Delta Jacuzzi, geboren in april 2017, twee hoornloos verervende zonen naast zich. Delta Novak neemt de koppositie van zijn vader over en vererft een prima exterieur, met een plus voor gehalten. Daarbij scoort de stier sterk op functionele kenmerken.

Bekijk de nationale stierindex in de krant van zaterdag 7 december

Aurora Freeze naar kop TIP na aanpassing fokwaarde
De stier Aurora Freeze stoot Delta Solero van de troon bij de TIP-ranglijst van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO). Deze organisatie heeft de berekening van deze fokwaarde een jaar geleden iets aangepast. Omdat de NVO veel waarde hecht aan het voorkomen van inteelt, zou worden gecorrigeerd op verwantschapsgraad. Met deze aanpassing krijgen outcross-stieren meer kans. Hier is nu weer van afgestapt, omdat in de praktijk veel melkveebedrijven bij het bepalen van de stierkeuze gebruik maken van een adviesprogramma dat inteelt uitsluit.Voor ondernemers die zelf willen focussen op de verwantschapsgraad, vermeld de NVO deze apart bij iedere stier. Solero was met 21 voor verwantschap de enige positieve in deze lijst. AltaPilsner scoort neutraal, de andere stieren juist negatief. Zo wordt Freeze met -21 beoordeeld. In deze top-10 doet Balisto het met -63 het minst goed. Bij roodbont komt Delta Potter P op kop met een TIP van 317, gevolgd door Lowlands Redman mert 309 en Delta Postman met 303.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer