Beter+Leven%2Dpluimveestal+in+Veendam+opent+de+deuren
Reportage
© Huisman Media

Beter Leven-pluimveestal in Veendam opent de deuren

Hoe blijf ik in verbinding? Met die vraag zou iedereen zich in de sector bezig moeten houden, vinden broer en zus Wiebe in 't Hout en Marijke Folkers uit Veendam. Zij bouwden een nieuwe pluimveestal en tonen die aan belangstellenden met een open dag.

'We vinden het belangrijk om te laten zien wat we doen, zeker nu de verbinding met de burger weg lijkt te vallen', zegt Marijke Folkers uit Veendam over de open dag vandaag van het gemengde bedrijf dat ze samen met haar broer Wiebe in 't Hout runt. Van 't Hout vult aan: 'We hebben ons als sector veel te lang verstopt.'

De ondernemers merken dat mensen zich vaak een mening vormen over de manier waarop dieren worden gehouden, maar helemaal geen beeld hebben van hoe het er echt aan toegaat. 'Er was hier een keer iemand die graag wilde kijken en stomverbaasd was dat onze kippen los in de stal liepen.'

Gedrevenheid

In het bedrijf heerst kort voor de open dag betrekkelijke rust, maar de gedrevenheid en het plezier zijn duidelijk voelbaar. Folkers heeft net nog overleg gehad met haar schoonzus die al dagen informatiebanners aan het maken is. Een enorme baal verse pepernoten staat klaar, het stapeltje folders is bijna op en er staan dozen vol sleutelhangers voor kinderen.

Groeien is echter nooit een doel op zich, het gaat uiteindelijk om de cashflow

Wiebe in 't Hout, Mevar Meeden Exploitatiemaatschappij in Veendam

'Het is best veel werk, maar toen we in 2016 onze vorige open dag hebben gehad, was het zo'n succes dat we nog op de dag zelf al hebben gezegd dat we dit nog een keer willen doen', zegt Folkers.

46.000 kuikens

Directe aanleiding voor de open dag is een nieuwe pluimveestal. Naast de bestaande stal waarin voorheen 44.000 vleeskuikens werden gehouden, is de nieuwe stal gebouwd. Beide stallen samen bieden straks ruimte aan 46.000 kuikens die worden gehouden volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

De bouw van de tweede stal is niet zozeer gedreven door de wens om uit te breiden in dieraantallen, maar vooral door de wens om naar het Beter Leven-keurmerk te gaan. Bijna drie jaar geleden werd de vergunning daarvoor aangevraagd.

Traaggroeiers

In 't Hout: 'In 2015 zijn we overgestapt naar traaggroeiers. Een jaar later kwam de vraag of we de stap naar het Beter Leven-keurmerk wilden maken, maar toen zaten we midden in de bouw van de varkensstal. Het kwam voor ons te vroeg.' Drie jaar later vielen alle puzzelstukjes op hun plek. 'Op het moment dat de vergunning voor de nieuwe stal rond was, kregen we het contract rond voor het Beter Leven-keurmerk.'

De ondernemers hebben ruim op tijd een vergunning aangevraagd, wetende dat er veel veranderingen in de wet- en regelgeving ophanden waren. Volgens de huidige vergunning mogen ze 66.000 kippen houden. Daarover bestaan op dit moment best wat zorgen. Bijvoorbeeld wat er gaat gebeuren met de latente ruimte in de vergunning.

Kansen

'Om zeker te zijn, zou je nu eigenlijk beide stallen alweer verder willen uitbreiden om die vergunning volledig te benutten. De kansen in de markt zijn er op dit moment wel', stelt In 't Hout.

'Groeien is echter nooit een doel op zich. Het gaat uiteindelijk om de cashflow die je weet te realiseren. Het gaat niet om de laagste kostprijs, maar om het rendement. Daar is wat mij betreft de ruimte om te ontwikkelen en daar liggen de kansen. Voor mij is het glas gewoon altijd halfvol.'

Ondernemerscoach

Sinds 2014 runnen broer en zus samen het bedrijf dat ze overnamen van hun vader. In 't Hout stapte al eerder in het bedrijf. Folkers volgde korte tijd later. Een goede samenwerking is volgens hen van levensbelang voor een succesvolle onderneming. Al vanaf het begin klankborden ze regelmatig met een ondernemerscoach.

'Je werkt niet alleen samen, maar je hebt natuurlijk ook privé veel met elkaar te maken. Gelijkwaardigheid is dan belangrijk. Maar ook bespreken we enorm veel en zijn we zo duidelijk mogelijk. Zo zorgen we ervoor dat kleine dingen geen issues worden en houden we plezier in het werk en in ondernemen. Want dat is waar het om draait', vindt Folkers. En dat plezier dat valt niet altijd mee, beamen ze.

Kritiek

In 't Hout: 'De veehouderij krijgt veel kritiek te verduren. Hoe zorgen we er dan voor dat onze kinderen later ook nog boer willen en kunnen zijn? Je kunt je ogen en oren niet sluiten voor alle negatieve klanken.'

Empathisch ondernemen, noemt Folkers het. Maar dat heeft ook zijn grenzen, zegt ze: 'Soms heb je het gevoel dat je de hele dag aan het uitleggen bent wat je doet en waarom. Dan ben ik blij als ik weer gewoon op de boerderij aan het werk kan zijn. Boer zijn is echt het mooiste vak dat er is. Er is toch niets mooier dan die biggen met hun guitige blik of de zon die over het veld schijnt en je ziet een ree lopen. We leven en werken met de seizoenen. En dat mogen we doen samen met elkaar, met de medewerkers. Dat is wat me drijft, elke dag weer.'

Pluimvee, varkens en akkerbouw
Mevar Meeden Exploitatiemaatschappij is het bedrijf van Wiebe in 't Hout en Marijke Folkers-in 't Hout. Samen met hun partners en drie medewerkers - deels parttime – runnen ze een vleesvarkensbedrijf met 12.500 varkens, een pluimveebedrijf met 46.000 vleeskuikens en een akkerbouwbedrijf van 310 hectare in Veendam. Gewassen die verbouwd worden, zijn zetmeelaardappelen, suikerbieten, mais en tarwe. Verder zijn er delen natuurgrond. De mais en tarwe worden verbouwd voor eigen gebruik. De kippen worden gehouden volgens het Beter Leven-keurmerk. Het bedrijf houdt zaterdag 30 november een open dag. Aan de Zuidwending 261 in Veendam is er van 11 tot 16 uur gelegenheid om het het bedrijf te bekijken. Met onder meer aandacht voor kringlooplandbouw, voedselproductie en het Beter Leven-keurmerk willen de ondernemers niet alleen hun nieuwe pluimveestal aan collega's laten zien, maar ook aan mensen buiten de sector. Zo willen ze de verbinding leggen naar de burger en de consument.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer