Vleeskuiken+moet+binnen+36+uur+water+en+voer+krijgen
Nieuws
© Twan Wiermans

Vleeskuiken moet binnen 36 uur water en voer krijgen

Broederijen die vleeskuikens uit het ei laten komen, hebben binnen vijf jaar hun machines aangepast. Dan beschikken alle kuikens binnen 36 uur nadat ze uit het ei zijn over voedsel en water. Dat stelt Anton Butijn van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuiken (COBK).

Het ministerie van LNV heeft onlangs besloten dat vleeskuikens tussen nu en vijf jaar binnen 36 uur in plaats van 60 uur voer en water moeten krijgen. Butijn zegt dat dit gaat lukken. Daarmee reageert hij op een artikel in de Volkskrant van vrijdag 11 oktober. In de krant wordt gesteld dat Nederlandse vleeskuikens honger en dorst lijden en dat broederijen helemaal niet in staat zullen zijn om tijdig aanpassingen door te voeren.

COBK weerlegt dat maar constateert wel dat de sector voor forse investeringen staat. 'Desondanks zijn we volop bezig om te zoeken naar nieuwe en innovatieve machines die de kuikens snel van water en voer kunnen voorzien. HatchTech heeft al zo'n systeem, er zijn ook al vleeskuikenbedrijven waar de kuikens in broedkasten in de stal uit het ei komen', zegt Butijn.

Volkskrant

De kwestie rondom het tijdig verstrekken van voer en water aan jonge kuikens speelt al veel langer en begon in 2013 toen Wakker Dier naar de rechter stapte omdat de organisatie vond dat er strengere regels voor het tijdig voeren van kuikens moesten komen. De rechter schoot dat verzoek van Wakker Dier in eerste instantie af.

Wel deed Wageningen UR in 2016 in opdracht van het toenmalige ministerie van Economische Zaken nader onderzoek. 'Daaruit bleek dat jonge kuikens mogelijk nadelige gevolgen kunnen ondervinden wanneer ze geen voer en water krijgen in de periode tussen 36 en 60 uur nadat ze uit het ei komen', zegt Butijn. 'Pas wanneer kuikens na 60 uur geen voer en water krijgen, neemt de uitval sterker toe.'

Nieuwe systemen

Naar aanleiding van het onderzoek en vervolgstappen van Wakker Dier heeft de broederijsector afspraken gemaakt om snel toe te werken naar nieuwe systemen. Recent heeft LNV besloten dat de pluimvee-industrie daarvoor vijf jaar de tijd heeft.

'We zijn er dus volop mee bezig, ik denk dat 10 procent van de vleeskuikens in ons land binnen 36 uur water en voer krijgt,' aldus Butijn. 'Jammer dat Wakker Dier de kwestie weer zo oprakelt. Dat is niet zo constructief. Je moet een broedende kip niet storen.'

Opnieuw in beroep

Wakker Dier is echter niet tevreden met de termijn van vijf jaar die de broederijen van de minister krijgen. De dierenactivisten vinden dat een aanpassing veel sneller mogelijk is. Daarnaast verzoekt de organisatie minister Schouten om ook broederijen voor legkuikens aan te pakken.

Volgens Butijn moeten hiervoor echter andere regels gelden. 'De kuikens voor de legsector moeten eerst gesekst en gevaccineerd worden. Het is niet goed als de dieren daarvoor al voer en water hebben gehad. En deze kuikens zitten genetisch ook anders in elkaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer