Overproductie+drukt+prijs+vleeskuikens
Achtergrond
© Twan Wiermans

Overproductie drukt prijs vleeskuikens

Zowel de vrije marktprijzen als de contractprijzen van vleeskuikens staan behoorlijk onder druk. Op zich is druk op de prijzen normaal voor deze tijd van het jaar. Maar in vergelijking met 2018 was de prijspiek minder hoog, en zette de prijsdaling eerder in.

De Vernieuwde Contractnotering voor vleeskuikens (VCN) zakte deze week naar 0,752 euro per kilo (inclusief btw, exclusief toeslag). Daarmee is de VCN-prijs 7,3 cent gezakt in 16 weken. De ABC-notering toont een vergelijkbaar beeld. Die noteert nu 0,81 euro per kilo en zakte 7 cent in 17 weken.

Ga voor de actuele prijzen naar de marktpagina's van Niieuweoogst.nl


De Barneveld-notering voor vleeskuikens vrij (2.000 – 2.600 gram) is in vier weken met 6 cent onderuit gegaan naar 0,79 euro per kilo.

Fraude Brazilië voorbij

Een groot deel van 2018 kenmerkte zich door hoge vleeskuikenprijzen. Dat had alles te maken met de grote vraag naar filet door weggevallen productie in Brazilië. De invoer vanuit dat land viel fors terug nadat de EU exportvergunningen van verschillende Braziliaanse slachterijen introk vanwege fraude met laboratoriacertificering.

In de eerste helft van 2018 bleef de import vanuit Brazilië 40 procent achter vergeleken met een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2018 kwam Brazilië weer op de Europese markt. Dit zorgde voor sterk neerwaartse beweging van de prijzen.

De prijsdruk heeft alles te maken met een wereldwijd overaanbod van pluimveevlees. Brazilië biedt filet aan voor relatief lage prijzen. De Braziliaanse vleesbedrijven kunnen zich dit veroorloven omdat ze vleugels en poten met een flinke marge verkopen aan Chinese afnemers.

Polen nieuwe concurrent

De Europese markt heeft daarnaast te maken met sterke groei van de vleeskuikenproductie in Polen. Nieuwe Poolse slachterijen leveren vers pluimveevlees aan kopers die traditioneel hun inkoop deden bij West-Europese slachterijen. Dit betekent een grote concurrentieslag op de West-Europese pluimveevleesmarkt. Daar bovenop zorgt de sterke import van pluimveevlees uit Oekraïne voor nog meer druk op de markt.

Nederlandse slachterijen hebben moeite met de goedkope concurrentie. Ze hebben te vaak te maken met een situatie waarin de optelsom van slachtopbrengsten kleiner is dan de inkoopprijs die ze voor de kuikens betalen. In zulke weken worden gaten in de planning niet opgevuld. Kleine slachterijen slachten soms een dag minder.

Door de slechte situatie op de vleesmarkt voelen slachterijen ook niet de drang om actief achter aanvoer van kippen aan te zitten, bijvoorbeeld door bonussen te betalen. Overigens draagt de terughoudendheid van Nederlandse slachterijen vrijwel niet bij aan een gezondere vleesmarkt. Daarvoor is de impact van iets minder slachten in Nederland te klein.

Prijsdruk blijft groot

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn niet om over naar huis te schrijven. De internationale concurrentie op de pluimveevleesmarkt blijft onverminderd groot. Een sterke verbetering van de inkomens van vleeskuikenhouders lijkt dan ook geen reële verwachting.

Concurreren op kostprijs lijkt voor Nederlandse vleeskuikenhouders steeds lastiger te worden. Uitwijken naar de productie van conceptkippen zoals langzame groeiers biedt kansen, maar ook op dat vlak zijn er buitenlandse kapers op de kust. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de productie van scharrelkip in Roemenië.

Ook voor producenten binnen een concept geldt dat het drukken van de kostprijs noodzakelijk is om perspectief te houden. Inkopers van supermarkten kiezen gemakkelijk voor andere aanbieders als die goedkoper willen leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer