Menno%27s+brood+weer+terug+in+Witmarsum
Nieuws
© niels de vries

Menno's brood weer terug in Witmarsum

Melkveehouder Menno de Vries uit Witmarsum experimenteerde met de teelt van de oergraan Turkey Red Wheat. Afgelopen weekend verkocht de plaatselijke molenaar en bakker de eerste honderd Menno's Bôle (Menno's brood).

De Vries verbouwde het graan vooral voor het verhaal, benadrukt hij. 'Menno Simons, de grondlegger van de Nederlandse doopsgezinde kerk, werd in 1496 geboren in Witmarsum. Het graan is hiermee terug op zijn geboortegrond.'

De aanhangers van Simons, de mennonieten, zijn door de eeuwen heen steeds gevlucht vanwege hun geloof. Zij namen het zaaizaad mee om ergens weer een bestaan op te kunnen bouwen. Zo kwam het onder meer via Oekraïne in Amerika terecht. Daar werden duizenden hectares van het graan verbouwd, geeft de ondernemer aan, die is vernoemd naar Menno Simons.

Supermarkten in Ohio

Amerikaanse akkerbouwers stortten zich enkele jaren geleden weer op de teelt. De broden liggen in de supermarkten, onder meer in Ohio. Ook De Vries had er wel oren naar. Hij wilde kijken of de teelt ook in Nederland lukte. Een Amerikaanse graanhandelaar stuurde hem 60 kilo zaaizaad op.

Menist Menno de Vries oogst oergraan Menno Simons.
Menist Menno de Vries oogst oergraan Menno Simons. © Niels de Vries

In overleg met zijn buurman, die akkerbouwer is, zaaide hij 0,5 hectare in. Op de andere helft verbouwde hij Nederlands graan. 'Het land is niet biologisch, maar wij wilden de tarwe wel biologisch telen. Er kwam gele roest in. Dan wil je spuiten, maar we hadden juist afgesproken om dat niet te doen. Het gewas werd weer groen en begon te groeien, het werd 1,60 meter hoog.'

Stormwind legt graan plat

Een stormwind met regen zorgde er voor dat het graan plat kwam te liggen. 'Ik heb overlegd met de Amerikanen. Ik hoefde me geen zorgen te maken, het richt zich wel weer op, gaven ze aan. En dat gebeurde ook.' Uiteindelijk haalde De Vries een krappe 900 kilo van het land af. 'Ik had niet meer zoveel hoop vanwege de gele roest. Maar we hebben een fantastische zomer gehad. We hadden geluk dat het een paar dagen 40 graden was.'

Het bakken van het brood viel overigens nog niet mee. Het eiwitgehalte was heel hoog en het zetmeelgehalte heel laag, vertelt de ondernemer. 'Dat we er met deze gehalten uiteindelijk brood van hebben kunnen bakken, vind ik verrassend.'

Doopsgezinde kerk

Er is veel animo voor de vijfhonderd broden die 3,50 euro per stuk kosten, ziet de boer. De vraag komt van mensen uit de regio en vanuit de doopsgezinde kerk. 'Enkele doopsgezinde gemeenten vragen ons een kilo meel te sturen om er avondsmaalbrood van te bakken. Zo kunnen zij tijdens het avondmaal even stil staan bij de mensen die zijn verjaagd en geëmigreerd.'

Ook Amerikaanse supermarkten zijn geïnteresseerd in het Nederlandse verhaal, merkt De Vries. 'We gaan voor hen een fotoboek maken over het zaaien, de oogst van Turkey Red Wheat en het bakken van de broden in Witmarsum.'

Commercieel levert het niets op

De Vries wil de oerwintertarwe volgend jaar weer telen, maar dan op gangbare wijze. 'Als we hadden kunnen spuiten, schat ik in dat we een opbrengst hadden gehad van zo'n 4 tot 5 ton. Het gaat om een oud ras. We veredelen niet voor niks.' Het areaal zal echter heel klein blijven, geeft hij aan. 'Commercieel gezien levert het mij niets op. Ik vind het mooi om op deze manier de cirkel rond te kunnen maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer