Onlinepigtrade+biedt+keuze+en+zekerheid
Nieuws
© Twan Wiermans

Onlinepigtrade biedt keuze en zekerheid

Meer keuze waar en aan wie je de varkens aflevert op korte en lange termijn voor iedere varkenshouder. Dat is volgens initiatiefnemer en varkenshouder Theo Rovers het grote pluspunt van Onlinepigtrade. Het maakt dat de varkenshouder zijn financiële planning beter op orde kan krijgen.

Onlinepigtrade werd op 19 september in Boekel officieel gelanceerd, nadat het al een tijd als pilot had gedraaid. Onlinepigtrade is een platform dat niet meer en niet minder doet dan het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Slachterijen zetten hun vraag qua koppelgrootte en gewicht- en kwaliteitseisen voor korte en lange termijn op Onlinepigtrade, net als de handelaren.

Varkenshouders kunnen hun koppels varkens voor korte en langere termijn op het platform aanbieden. Vinden de varkenshouders een goede match qua prijs en eisen, dan sluiten ze zelf de deal. Het gaat daarbij overigens niet alleen om vleesvarkens, maar ook om koppels biggen.

Er is nu bijvoorbeeld nu al vraag voor slachtbiggen rond de jaarwisseling. Voor vleesvarkens hebben al drie slachterijen hun vraag uitstaan via Onlinepigtrade. Rovers zegt liever niet welke slachterijen het zijn, maar het zijn gerenommeerde slachterijen die ook in de markt zijn voor conceptvlees.

Beter rendement

De extra keuze voor de afzet van hun varkens die Onlinepigtrade biedt, is volgens POV-voorzitter Linda Janssen een groot pluspunt. 'Het is een open en transparant platform en gaat erbij helpen om het rendement voor de varkenshouder te verbeteren.'

Dat verbeteren van het rendement is hard nodig, benadrukte Janssen nog maar eens. 'De varkenshouders zijn de enige in de hele vleesproductieketen die een negatief rendement op hun geïnvesteerd vermogen halen. Dat moet en kan anders en daar zijn we als POV ook mee aan het werk.'

Onlinepigtrade sluit hier goed bij aan, zegt Janssen. 'En ook minister Carola Schouten ondersteunt een eerlijkere prijs. We moeten dit momentum dan ook goed gebruiken.'

Lange termijn

'Met hulp van Onlinepigtrade moet het maken van lange termijnafspraken beter van de grond komen', verwacht Rovers. 'De varkenshouder kan bij ons immers kiezen uit meerdere afnemers en de prijzen vergelijken.'

Varkenshouders hoeven niet voor hun hele bedrijf korte en lange termijn afspraken te maken, maar voor een deel van de productie is dat wel belangrijk. 'Dan krijg je zekerheid over de inkomsten. Daarnaast doe je er ook verstandig aan om goede prijsafspraken te maken aan de inkoopkant, met name voor voer. Dan is je financiële plaatje duidelijker', verzekert Rovers.

Wegzakkende afzet

Hoe belangrijk dat is, merkte Rovers zelf toen hij net een varkensbedrijf had gekocht en de afzet naar Rusland ineens wegzakte. 'Mede hierdoor kwam ik ook op het idee voor Onlinepigtrade.'

Aan de kosten voor het platform kan het niet liggen. Voor varkenshouders kost een abonnement 37,50 euro per kwartaal. Op onlinepigtrade.com is verder te zien dat handelaren 150 euro per kwartaal betalen en slachterijen 1.250 euro per kwartaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer