Agrarisch coach Hogenkamp: melkveehouder is regie kwijt

'Veel melkveehouders die ons bellen zijn de regie kwijt', zegt agrarisch coach Paulien Hogenkamp. 'Daardoor maken ze geen keuzes en gaan ze gedrag vertonen dat er voor zorgt dat hun eigen angst uitkomt.'

Agrarisch+coach+Hogenkamp%3A+melkveehouder+is+regie+kwijt
© Eigen foto

Hogenkamp heeft een coachingsbureau dat agrarische ondernemers begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling. Sinds het boerenprotest van 1 oktober wordt haar gratis vertrouwenslijn overstelpt met telefoontjes van veehouders die vanwege de stikstofperikelen hun hart willen luchten.


'Veehouders hebben het idee dat iedereen over hen praat, dat iedereen een mening over hen heeft. Boeren ontlenen hun identiteit vooral aan hun boer-zijn. Daarom hebben ze het idee dat ze persoonlijk worden aangevallen nu er kritisch over hun sector wordt gepraat en geschreven', zegt Hogenkamp. Ze constateert dat een grote groep veehouders de regie kwijt is: 'Men realiseert zich dat er wat moet gebeuren maar weet niet hoe. De oorzaak en de oplossing van de huidige situatie wordt elders gezocht.'

Boerenprotest

Tot voor kort was dat de maatschappij. 'Maar tijdens het boerenprotest blijkt dat er veel goodwill is onder burgers. Daarom verplaatst de boosheid zich nu richting politiek. En als die niet thuis geeft richting eigen gelederen zoals landbouworganisaties of FrieslandCampina. De emmer is vol en het is heel lastig om naar je eigen aandeel in het geheel te kijken.'

Agrarisch coach Hogenkamp stelt vast dat mensen die geen keuzes maken gedrag vertonen dat er voor zorgt dat ze iets bereiken dat ze eigenlijk niet willen: 'Neem borden die ik langs de weg zie staan. 'Den Haag is pas tevreden als alle boeren zijn verdwenen', las ik onlangs. Dat is contraproductief, en zorgt voor ergernis. Dan bereik je het tegendeel.'

Vergrootglas

De vertrouwenslijn van Hogenkamp wordt vooral gebeld door melkveehouders. 'Varkenshouders hakken al langer met dit bijltje. Die zien al twintig jaar de nodige kritiek over zich heen komen. Ze weten inmiddels wat het is om onder een vergrootglas te liggen.'

Daarnaast bellen melkveehouders die er juist moeite mee hebben dat ze geïdentificeerd worden met de boerenacties. 'Zij zijn zakelijk en zien zich vooral als ondernemers die in goed overleg willen zoeken naar oplossingen voor de toekomst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer