Boek+helpt+boer+ontstressen
Nieuws
© DIRK HOL

Boek helpt boer ontstressen

Agrarisch coach Monique te Kiefte-ten Dam lanceert op 13 september haar boek 'Boerencommunicatie Eitje?!' Daarmee wil ze boeren en tuinders vaardigheden aanleren die 'het leven leuker maken' en die hen en hun bedrijven gezond houden.

Met het boek hoopt Te Kiefte-ten Dam op een laagdrempelige manier ervaring, inzicht en kennis te delen over communicatie en de agrarische sector. 'Boerencommunicatie Eitje?!' bestaat uit ervaringsverhalen uit de praktijk, interviews met boeren en communicatietheorie. Hiermee poogt de agrarisch coach te laten zien wat er in boerengezinnen speelt en hoe er voor meer rust, meer plezier en minder ruzie kan worden gezorgd.

Op 13 september worden de eerste exemplaren uitgereikt aan Hans Keuper (Boh Foi Toch) en Ted Kok, wethouder in gemeente Aalten. Afsluitend vertelt de coach haar eigen verhaal. Hoe zij met haar man een varkenshouderij begon en zich later omschoolde tot toegepast psycholoog. Waarna zij besloot andere boeren te begeleiden met bedrijfsmatige en persoonlijke vraagstukken.

Vele veranderingen

'Het is een onzekere tijd voor boeren, waarin ze voor vele veranderingen staan. De regelgeving verandert voortdurend en de maatschappij staat steeds kritischer tegenover dierwelzijn, voedselveiligheid, gebruik van middelen en milieu. Dat levert stress op in het bedrijf', weet Te Kiefte-ten Dam.

Stress heeft invloed op het gezin, omdat wonen en werken zo verweven zijn, het bedrijf 24/7 doorgaat en het vaak familiebedrijven zijn, stelt de psycholoog. Zij kent dit uit eigen ervaring en besloot daarom het boek te schrijven. 'Voor de gezondheid van en vóór boeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer