Aaltense+boeren+worstelen+met+toekomst
Nieuws
© Jan Van Den Brink Fotografie

Aaltense boeren worstelen met toekomst

De toekomst van veel agrarische bedrijven in de gemeente Aalten staat onder druk. Dat blijkt uit tweehonderd gesprekken die in opdracht van de gemeente met boeren en boerinnen zijn gevoerd.

In gemeente Aalten is 75 procent van de agrarisch ondernemers 50 jaar of ouder. Op 40 procent van de bedrijven wordt een deel van het inkomen buiten het bedrijf verdiend. Bij 20 procent van de bedrijven is er zekerheid over de opvolging en bij ruim 40 procent is er geen opvolger. Op 45 procent van de bedrijven heeft de eigenaar problemen met het rendement.

Afgelopen zomer zijn met tweehonderd boeren en boerinnen keukentafelgesprekken gevoerd. Het project wordt uitgevoerd door agrarisch coaches Monique te Kiefte, Rob Huinink, Wim Korsten en Lizanne Roeleven. De coaches hebben op basis van de gesprekken ook een aantal aanbevelingen voor de gemeente. Veel ondernemers zijn op zoek naar extra inkomsten, bijvoorbeeld door optimaliseren van de hoofdtak of door een neventak te starten. Dit vraagt om versoepeling van het ruimtelijke beleid.

Asbestsanering

Voor veel bedrijven is de sanering van asbest een heikel punt. Besluiten hierover worden uitgesteld. De coaches roepen de gemeente op om hierover met een effectief project te komen in samenspraak met de doelgroep.

De communicatie met de gemeente wordt niet altijd als positief ervaren. Er is behoefte aan een vast contactpersoon op het gemeentehuis voor agrarische ondernemers. Daarnaast bevelen de coaches aan om met trainingen en workshops te komen waarmee de boeren hun plannen kunnen uitwerken. Ondernemers die nu al aangaven begeleiding te willen bij het maken van een toekomst, is coaching aangeboden.

Uniek project

De gemeente Aalten wilde weten hoe de agrarische sector er anno 2018 voor staat en wat de uitdagingen zijn voor de boeren en tuinders. Met die kennis wil de gemeente zijn taken voor de sector verbeteren. Coach Monique te Kiefte noemt het project uniek. De resultaten werden woensdag gepresenteerd. ‘Het project is uniek qua omvang; alle agrariërs werden benaderd. Maar het is ook uniek omdat er een vervolgtraject wordt aangeboden als de behoefte aan is. Bovendien is het uniek omdat 80 procent van de agrariërs meedeed aan het keukentafelgesprek.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer