Antibioticagebruik omlaag met hulp coach

Soms lukt het je als mens of als ondernemer niet om een bepaald doel te halen. In zo'n geval kan een coach uitkomst bieden. Die formule wordt nu ook ingezet om bedrijven die worstelen met het antibioticagebruik een helpende hand te bieden.

Antibioticagebruik+omlaag+met+hulp+coach
© TWan Wiermans

Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is de afgelopen jaren met 64 procent afgenomen. Toch zijn de verschillen tussen bedrijven in het gebruik van antibiotica nog groot. Het lukt niet iedereen om met de juiste combinatie van hygiëne, voeding en vakmanschap de dierdagdosering terug te brengen naar het gewenste niveau.

'Door de reductie van het antibioticagebruik zijn er minder resistente bacteriën, maar bepaalde vormen van resistentie blijven nog steeds aanwezig', zegt Heleen Prinsen, specialist Diergezondheid bij de ZLTO.

Goodwill

Bij een relatief klein aantal bedrijven die veel en langdurig antibiotica gebruiken is het risico op ontwikkeling van resistente bacteriën het grootst. Prinsen geeft aan dat incidenteel gebruik van antibiotica voor niemand een probleem is. 'Maar uit oogpunt van resistentie en voor de goodwill van de sector moet ook het gebruik bij varkenshouders die veel antibiotica toedienen omlaag', vertelt Prinsen.

In opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) deed de Gezondheidsdienst vorig jaar onderzoek naar kritische succesfactoren. Wat maakt nu dat het ene bedrijf wel altijd laag scoort in antibioticagebruik en waarom ligt dat bij een ander bedrijf moeilijker? Dat onderzoek krijgt nu een vervolg.

Gedrag veranderen begint met herkennen dat er een probleem is

Antoon Sanders, ondernemerscoach bij ZLTO

Kritische succesfactoren

Kritische succesfactoren geven een richting aan, maar ze zijn volgens Prinsen geen standaard oplossing om het antibioticagebruik terug te brengen. 'Was het maar zo simpel.' In een volgende stap wordt een coach ingezet die ondernemers kan helpen om het antibioticagebruik verder terug te brengen en van 'rood' in 'groen' te zetten.

Er wordt op vrijwillige basis gebruikgemaakt van de coach. Het is een helpende hand voor bedrijven die hoog scoren in antibioticagebruik. De POV wil de ervaringen gebruiken om het coachingsmodel te optimaliseren, zodat het ook kan worden ingezet bij bijvoorbeeld een ziekte als PED.

Gedragsverandering

De basis om het gebruik van antibiotica te verlagen is gedragsverandering. Dat is het moeilijkste wat er is, geeft ondernemerscoach Antoon Sanders van de ZLTO aan. Gedragsverandering kan ook pas beginnen wanneer de ondernemer het probleem herkent en er serieus mee aan de slag wil. 'Is dat het geval, dan is herhaling de basis voor verandering.'

'In geval van het antibioticagebruik worden voeradviseur en dierenarts nadrukkelijk bij het veranderingsproces betrokken', vertelt Sanders, die samen met collega's de coaching op zich neemt. 'Ze hebben elk een mening over wat er op het bedrijf gebeurt en daar komt de ondernemer ook nog bij. Zij moeten met elkaar praten en een gezamenlijk doel afspreken. De ondernemer moet dat gaan bewaken.'

Voor het project zoekt Prinsen vermeerderaars, opfokbedrijven en gesloten bedrijven die hoog zitten met antibioticagebruik (in rood) en moeite hebben dit omlaag te brengen. Op bedrijven die zich melden worden bedrijfsgegevens verzameld. Via de mest worden de resistentieniveau's gemeten.

Twee jaar coaching

Het coachingstraject duurt twee jaar en begint met een startbijeenkomst. In die jaren vinden ongeveer vier bedrijfsbezoeken plaats en is er nog telefonisch contact. Die bezoeken vinden tegelijk plaats met die van de dierenarts. Daarbij zal ook de voeradviseur aansluiten.

Aan het einde van het coachingstraject worden opnieuw monsters genomen en wordt gekeken of de resistentieniveau's en het antibioticagebruik zijn gedaald. Het project start begin 2019.

Antibioticagebruik in het 'rood' of 'groen'
In 2012 heeft de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) de eerste benchmarkwaarden voor de verschillende sectoren vastgesteld. Winst boekte de sector door antibiotica curatief in te zetten, in plaats van preventief. In juni van dit jaar werden de benchmarkwaarden herzien. Bij de nieuwe waarden vallen in het rood:• bedrijven met zeugen (met biggen) met dierdagdosering (DDD) boven 5;• bedrijven met vleesvarkens met DDD boven 5;• bedrijven met speenbiggen met DDD boven 20;• bedrijven die al sinds 2016 boven deze grenzen zitten.Het project zoekt bedrijven die al sinds 2016 boven de grenzen zitten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 11°
    95 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    12° / 4°
    20 %
Meer weer