Zorgen+GroenLinks+en+natuurclubs+over+natuurplannen
Nieuws
© Dirk Hol

Zorgen GroenLinks en natuurclubs over natuurplannen

GroenLinks en natuurorganisaties maken zich grote zorgen over het kabinetsvoornemen om Natura 2000-gebieden opnieuw te beoordelen en daar waar nodig en mogelijk opnieuw in te delen.

GroenLinks is een petitie begonnen tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. De oppositiepartij vindt het maar niets dat het kabinet natuurgebieden wil samenvoegen, waardoor daar meer stikstof mag neerdalen.


Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks noemt de maatregelen van het kabinet 'veel te laat' en 'veel te weinig' om de stikstofcrisis op te lossen. Hij gaat een initiatiefwet indienen die verder gaat dan de aanpak van het kabinet.

Halvering in wet

In de wet wil Klaver vastleggen dat in 2035 de stikstofuitstoot van de veestapel gehalveerd moet zijn. Verder wil hij een verbod op de groei van het vliegverkeer en wordt de maximumsnelheid vastgelegd op 100 kilometer per uur, ook 's avonds en 's nachts.

GroenLinks zal voor het wetsvoorstel een meerderheid moeten zien te vinden. Achter de voorstellen van het kabinet staat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Vogelbescherming Nederland is ook bezorgd over de natuurplannen die het kabinet woensdag bekendmaakte. De organisatie vindt dat de beschermde status van kwetsbare gebieden ter discussie wordt gesteld om het commentaar op de aanpak van de ammoniakuitstoot in de veesector te temperen.

Alarmerend

De Vogelbescherming wil in overleg met boeren naar een overgang naar natuurinclusieve landbouw met een kleinere veestapel. 'Daar is het de hoogste tijd voor, omdat de biodiversiteit in Nederland onder enorme druk staat. De teksten die het kabinet op de natuur stukslaat, zijn alarmerend: enerzijds wordt er gesproken over herstel en zegt de minister-president dat we richting de natuur niet meer op de pof kunnen leven, anderzijds wordt doodleuk gemeld dat het kabinet in ieder geval in een aantal gebieden van de Natura-2000 status af wil.'

Voor Greenpeace is het onacceptabel dat het kabinet 'het mes in de natuur wil zetten'. 'Dat is het begin van het einde van natuurbescherming. Het kabinet zou achter natuur moeten gaan staan en stikstofuitstoot bij de bron aanpakken. Dat betekent inzetten op een omslag naar ecologische landbouw met minder dieren. Het kabinet kan direct aan de slag met verplichte weidegang voor koeien en de import van soja voor veevoer drastisch verminderen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer