Rutte heeft 'persoonlijk en emotioneel' gesprek met boeren

Zeventien boeren hebben geluncht met minister-president Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. Op het Catshuis in Den Haag bespraken ze ondertussen samen de gevolgen van de stikstofproblematiek voor agrarische bedrijven.

De boeren noemen het gesprek met Rutte en Schouten 'emotioneel', 'uitstekend' en 'persoonlijk'. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven. De boeren waren op persoonlijke titel op het Catshuis uitgenodigd.


Aanvankelijk waren de belangenorganisaties en actiegroepen niet uitgenodigd voor deze lunchafspraak. Op initiatief van Agractie trok daarom een stoet boeren met hun trekkers naar het Catshuis. De premier en de minister mengden zich bij de ingang van het Catshuis onder de demonstranten. Op uitnodiging van de premier gingen vijf boeren alsnog mee naar binnen.

Traantje gelaten

Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. 'Ik moest ook een traantje laten', zegt melkveehouder Gerben Koot. Hij was een van de boeren die niet waren uitgenodigd, maar spontaan werden binnengelaten door Rutte. Koot maakte deel uit van de groep demonstrerende boeren voor de hekken van het landgoed. Dat Schouten en Rutte daar al met de demonstranten praatten, was volgens de boer een 'pluspunt'. Ook een collega vond het gesprek 'uitstekend' en gaat met een goed gevoel weg.

De premier noemt het een 'heel goed gesprek, maar wel met mensen die zich grote zorgen maken'. 'Ik heb de boeren niet gerust kunnen stellen, maar we gaan ons stinkende best doen om ervoor te zorgen dat ze door kunnen als ze door willen. Als ze willen stoppen, dan komt ons dat goed uit vanwege de natuurgebieden, omdat we dan op een fatsoenlijke manier tot een deal kunnen komen.'

Indringend en indrukwekkend

Volgens Schouten waren de verhalen 'indringend en indrukwekkend'. Er werd niet veel over beleid gesproken. 'Deze bijeenkomst was echt om de verhalen van de boeren te horen', verzekerde de bewindsvrouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer