Opkomen+voor+toekomst+van+agrarische+bedrijven
Column
© Laurens Eggens

Opkomen voor toekomst van agrarische bedrijven

De maand oktober is alweer voorbij. Oktober staat bij mij en bij veel collega's in het geheugen als de maand van de stakingsacties. Ook ik ben op 1 en 16 oktober naar Den Haag geweest, en op 15 oktober naar Maastricht, om op te komen voor de toekomst van onze agrarische bedrijven. Staken voelt eigenlijk heel onwennig en we moesten natuurlijk wel wat regelen, zodat het bedrijf thuis van mijn afwezigheid geen hinder ondervond.

In eerste instantie stond ik niet achter de stakingsactie van 16 oktober, omdat onze sector op 1 oktober bij landbouwminister Carola Schouten had aangegeven binnen vier weken duidelijkheid te willen hebben over hoe zij de stikstofregeling gaat invullen. Aangezien er toch slechtere scenario's voorbijkwamen voor het verstrijken van deze termijn, heb ik mijn mening bijgesteld en ben ik toch naar Den Haag afgereisd.

Voor en tijdens de reis naar het Malieveld werden we via de social mediakanalen geënthousiasmeerd door de indrukwekkende beelden van onder andere de tractoren die onderweg waren naar Den Haag. Tijdens de eerste stakingsdag stond de waardering van de Nederlandse agrariër centraal. Door de Kamerbrief van Schouten op 4 oktober verschoof de reden van actievoeren naar het stellen van eisen, om onze agrarische sector nog een toekomst te geven.

Ik ben er supertrots op dat de boeren en tuinders in deze roerige tijden samen sterk optreden. We lijken wel trendsetters! Toch ben ik er niet gerust op dat dit tot een goed einde komt. Ik heb geen vertrouwen meer in de landbouwminister, en ook de politieke partijen die destijds 'opkwamen' voor de boeren zijn mijns inziens van strategie veranderd. Alleen Thierry Baudet van het Forum voor Democratie houdt nu nog zijn rug recht. Maar ik hoop dat hij zijn beloftes waar kan maken… Wij blijven hopen op en strijden voor een positief resultaat: #trotsopdeboer!

Ik hoop dat Thierry Baudet van Forum voor Democratie zijn beloftes waar kan maken

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Voor ons eigen bedrijf gaan we toch door om de nieuwbouwplannen verder uit te werken. Daarnaast denk ik dat het op dit moment wel verstandig is om ook na te denken over een 'worstcasecenario'. Als de regering toch voor onze sectoren desastreuze keuzes maakt waarbij agrariërs worden benadeeld, dan vind ik ook dat deze ons tegemoet moet komen en ons schadeloos moet stellen. Wellicht dat er dan alternatieven mogelijk zijn die ook economisch perspectief bieden.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer