Vakantietijd
Column
© Laurens Eggens

Vakantietijd

De column die ik deze keer mag schrijven, verschijnt in het laatste weekend van de zomervakantie van onze kinderen. Maandag beginnen de kinderen op school weer met 'een schone lei' in hun nieuwe klas en bij ons zeugenbedrijf is het diezelfde dag speendag. Allemaal dus nieuwe ronde, nieuwe kansen.

De schoolvakantie begon bij ons met twee rustige weken. Wij hebben het er maar eens van genomen en zijn voor het eerst tien dagen op vakantie gegaan. Op de dag van thuiskomst was de tweede biggenwagen met verkochte biggen net voordat wij thuiskwamen vertrokken. De volgende ochtend stond de derde biggenwagen weer op de stoep en stonden wij de laatste biggen zelf te laden.

In december maak ik normaliter de planning voor het komende jaar en dan boek ik ook onze zomervakantie. Bij het boeken hadden we 'het randje opgezocht' om tien dagen weg te gaan. Toen in mei een medewerker zijn ontslag indiende, heb ik getwijfeld of we wel weg konden. Gelukkig hebben we tijdig een nieuwe medewerker weten te vinden en hebben wij van een heerlijke tiendaagse vakantie kunnen genieten.

Vorig weekend zijn we naar de trekkertrek in Ysselsteyn geweest. Hier wordt van de trekkers de maximale prestatie bedwongen. Dit is bij ons bedrijf natuurlijk ook zo, maar gelukkig is het bij ons op stal minder lawaaiig en is de uitstoot anders dan de indrukwekkende zwarte rookpluimen bij de trekkertrek.

Gelukkig hebben we tijdig een nieuwe medewerker weten te vinden en hebben wij van een heerlijke tiendaagse vakantie kunnen genieten

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Op ons bedrijf zie ik bij de gespeende biggen een verbeterde prestatie. Sinds maart voeren we de biggen tien dagen voor het spenen tot ongeveer tien dagen na het spenen gefermenteerd voer (brij). Dit leidt bij ons tot betere en zwaardere biggen.

De heetste dagen waren 25 en 26 juli. Het was toen tussen de 35 en 40 graden. Uitgerekend op deze deze dagen werden bij ons de biggen geboren. Onze stal is voorzien van koeling en dat was gelukkig goed merkbaar. Op stal was het vaak aangenamer dan buiten. We hebben dan ook relatief weinig tegenvallers door de hitte gehad.

Onze oudste dochter had de taak om de zeugen extra water te geven. Erg leuk dat ze zo graag mee naar de stal gaat. Wellicht onze opvolgster? Ze begint maandag in groep 4 en misschien dat ze volgend jaar weer vakantiewerk bij ons komt doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer