Personeel

Ons bedrijf is de laatste jaren aardig gegroeid. In 2014 hebben we onze zeugenstapel verdubbeld naar nu ruim zevenhonderd zeugen. Daarnaast hebben we nog een drietal locaties waar speenbiggen en vleesvarkens liggen.

Personeel
© Laurens Eggens

Na de uitbreiding van de zeugenlocatie zijn we gestart met vreemd personeel; een ZZP'er en een medewerker via uitzendbureau AB Werkt. Op de piekmomenten (we werken met een vierwekensysteem) wordt er nog extra externe arbeid ingezet. Denk aan schoonspuiters en inseminatoren. Dit vreemde personeel werkt alleen bij de zeugen. De vleesvarkens en speenbiggen worden nagenoeg altijd verzorgd door mijn partner.

Mijn vader, waar we het bedrijf van hebben overgenomen, heeft nog altijd veel bijgesprongen. Het werd hoog tijd dat hij eindelijk van zijn welverdiende pensioen mocht genieten. Het leek nog niet zo eenvoudig om aan geschikt personeel te komen, dachten en hoorden we om ons heen. We hadden al contact opgenomen met AB Werkt en dit uitzendbureau bevestigde dat het aanbod van personeel in de varkenshouderij miniem is.

Vrij snel daarna werd mijn vader bij toeval aangesproken door zijn 'tegenoverbuurman' met de vraag of wij nog personeel zochten. Hij kwam bij ons op de koffie om hierover te praten. Nu is hij dagelijks bij ons op stal 'aan de koffie', tijdens onze pauze. Hoewel hij totaal geen achtergrond of affiniteit heeft met varkens, denken we dat we aan hem toch een heel goede hebben. Hij is erg handig in klussen en werkt netjes.

We zijn open en eerlijk geweest over het salaris, mede omdat hij reeds de 60 is gepasseerd

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Natuurlijk vergt het wel veel tijd en aandacht om hem in te werken, maar dat verdient zich later wel terug, denk ik. Ook zijn we beiden open en eerlijk geweest over het salaris, mede omdat hij reeds de 60 is gepasseerd. We hebben beiden wat toegegeven en zijn zo tot een compromis gekomen.

In de zomervakantie werden we ook nog eens benaderd door een jongen bij ons uit de buurt die hier graag weekend- en vakantiewerk zou willen doen. Ook hij wordt momenteel ingewerkt.

Ik heb er wel vertrouwen in dat dit een goede zet is en dat we onze continuïteit weer voor een aantal jaren met personeel hebben ingevuld. Mijn vader zei onlangs nog dat hij het tijdens de hete dagen als erg prettig had ervaren dat hij niet meer 'moest' werken. Goede timing toch?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer