Te PAS en te onPAS beschuldigd van onwaarheden

Vanwege de PAS-regeling zijn veel vergunningen ingetrokken. Hierdoor worden er veel projecten stilgelegd, vertraagd of zelfs geannuleerd. Dit geldt zowel voor agrarische als bouwprojecten. Bouwbedrijven komen hierdoor in de knel. Maar het heeft ook consequenties voor burgers, omdat hun mobiliteit en/of bouwproject hierdoor ook wordt belemmerd.

Te+PAS+en+te+onPAS+beschuldigd+van+onwaarheden
© Laurens Eggens

Ik denk dat het feit dat het afschieten van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) voor iedereen consequenties heeft, voor de gemiddelde burger wel een eyeopener is. De agrarische sector wordt vaak als boosdoener van veel problemen gezien, maar onze samenleving draagt zelf ook in grote mate bij aan de uitstoot van stikstof.

De uitspraak van D66 dat de intensieve veehouderij met 50 procent moet inkrimpen en dat dit de (stikstof)problematiek kan verhelpen, is mijns inziens pure nonsens. De Nederlandse wetgeving is strikt en wellicht zelfs vooroplopend ten opzichte van onze collega-boeren in het buitenland.

Door de Nederlandse veehouderij te reduceren, verplaats en vergroot je alleen maar problemen. En dan zal het dierenwelzijn er niet op vooruitgaan. Als er iemand vooroploopt met duurzaam vlees produceren, dan zijn dat de Nederlandse boeren wel!

Veel burgers denken dat het eten van bijvoorbeeld vleesvervangers duurzamer is

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

De gemiddelde burger heeft geen weet van hoe wij ons vlees produceren. Veel denken dat het eten van bijvoorbeeld vleesvervangers duurzamer is. Het tegendeel is waar. Ook koopt het merendeel in de supermarkt de aanbiedingen of goedkopere vleesproducten. Dat is tegenstrijdig met de mening die ze ventileren wanneer je over de intensieve veehouderij een gesprek of discussie aangaat.

Voor ons bedrijf heeft de PAS-problematiek ook gevolgen. Op een van onze locaties willen we nieuwbouw realiseren en op onze thuislocatie nog wat uitbreiden. Beide zitten nog in het vergunningentraject. We zijn dus in afwachting van de uitspraak.

Op een andere locatie willen we voor zeugen gaan bouwen. Daarvoor is – nog voordat het PAS bestond – al vergunning verleend. Dat biedt ons de kans ons daar volledig op te richten en toch te groeien.

Ondanks dat het PAS veel negatieve gevolgen heeft, hoop ik dat dit toch een iets positiever imago oplevert voor de intensieve veehouderij. Wellicht dat wij boeren niet meer te PAS en te onPAS worden beschuldigd van de vele onwaarheden. En dat we de onwetende burger beter kunnen informeren over ons mooie vak en ons voedsel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer