Positieve reactie

De stalbezetting vorige week in Boxtel heeft varkenshouders en vele anderen flink geschokt. Maar de media-aandacht hierover was weer snel verdwenen. Toen het mij ter ore kwam en ik de beelden zag, kreeg ik gemengde gevoelens.

Positieve+reactie
© Laurens Eggens

Enerzijds was ik geschokt over de omvang van deze actiegroep. Anderzijds vond ik dat de activisten een mooi bedrijf – en dan bedoel ik dat het er piekfijn uitzag – hadden 'uitgezocht' dat onze sector goed vertegenwoordigt.

Vanzelfsprekend was ik blij dat de activisten niet een van onze bedrijven hadden uitgezocht, want ik weet niet hoe mijn partner en ik in een dergelijke situatie zouden hebben gereageerd. Dat ze inbreken en daarna met alle gevolgen van dien je werk verstoren en stilleggen. En dat deze actie dan ook nog eens tien uur duurde, voor die werd ontzet. Totaal onacceptabel.

Achteraf is mijn conclusie dat wij varkenshouders alleen maar sterker uit deze strijd zijn gekomen. Ik hoop trouwens van harte dat dit ook geldt voor de gebroeders Van Sleuwen en hun gezinnen. Het gros van de burgers vond gelukkig dat deze actie niet te tolereren en totaal zinloos was.

Achteraf is mijn conclusie dat wij varkenshouders alleen maar sterker uit deze strijd zijn gekomen

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Vanuit de politiek werd hier ook zo op gereageerd. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand gaf geen antwoord op de vraag of deze actie volgens haar geoorloofd was. Haar politieke 'geen antwoord' was: 'Dat mag de rechter bepalen.'

In de dagen na de stalbezetting in Boxtel werden opeens grote appgroepen opgezet van boeren om elkaar te informeren. Ook kwamen de boeren in gesprek met de actievoerders bij het tv-programma Pauw. Deze uitzending vond ik echt top. De boerenvertegenwoordigers konden hun emoties goed bedwingen en gaven exact de goede informatie en reacties.

Het bleek dan ook weer eens dat de actievoerders eigenlijk geen kennis van zaken hadden van de varkenshouderij. Ze gaven zelfs toe dat ze wellicht beter bij de overheid hadden kunnen aankloppen.

Afgelopen weekend is gebleken dat wij boeren onszelf toch positief in de media kunnen brengen. Met de actie #doesnormaal stonden zondag binnen 24 uur meer dan honderd trekkers in het gareel. Een actie die anderen niet tot last is geweest, maar wel een statement maakte. Ik denk dat met deze acties en de saamhorigheid van de afgelopen weken we positief vooruit kunnen en moeten kijken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer