Investeren in de toekomst

Kort geleden hadden we een evaluatiegesprek met de bank over de aankoop van 'locatie Oirlo'. Dat gesprek verliep verrassend anders dan het eerste gesprek over deze financiering. Destijds waren ze bij de bank niet enthousiast om voor deze locatie een financiering te verstrekken.

Investeren+in+de+toekomst
© Laurens Eggens

De locatie omvat naast varkensstallen een woonhuis en een redelijk areaal aan landbouwgrond. De varkensstallen zijn vanzelfsprekend onze corebusiness en daar konden we over praten. Maar het resterende werd alleen als ballast gezien en dus een financiële drempel voor verdere bedrijfsontwikkeling.

Na meerdere gesprekken en het aanleveren van een financieel bedrijfsplan voor deze locatie is de financiering toch rondgekomen. Een deel van de financiering is via een verzekeringsmaatschappij in een agrarische erfpachtfinanciering ondergebracht.

Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Onze insteek voor deze locatie is om deze voor bepaalde tijd zo rendabel mogelijk te maken zonder er (veel) geld in te investeren. Uiteindelijke doel is om deze locatie te gebruiken voor nieuwbouw.

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

In de stallen is het nodige onderhoudswerk uitgevoerd om er vleesvarkens te kunnen huisvesten. Ook het huis had wat onderhoud nodig om het te kunnen verhuren. Inmiddels liggen de varkensstallen vol met de tweede ronde vleesvarkens die mijn partner op voergeldbasis verzorgt.

We hoeven dus geen 'investeringen' in bijvoorbeeld biggenaankoop of voer te doen, maar genereren alleen maar opbrengsten uit de stallen en de verhuur van het huis. Daarnaast is de omliggende grond interessant voor onze eigen mestafzet. Het gebruik ervan (pacht/verhuur) vergt niet al te veel tijd en energie.

De afgelopen jaren hebben we kennis en ervaring opgedaan met een aantal akkerbouwers met wie we goede zaken doen. Aan deze relaties hebben we de grond verhuurd met dien verstande dat wij er onze mest op mogen afzetten.

Om terug te komen op het evaluatiegesprek over de aankoopfinanciering, was onze accountmanager van de bank eigenlijk positief verrast hoe dit momenteel een positief vast en continu resultaat opbrengt.

Ik hoop dat we dat binnenkort ook weer kunnen zeggen van de varkensprijzen en dat er aan de dreiging van Afrikaanse varkenspest snel een einde komt. Dan wordt er wellicht weer meer geïnvesteerd in de toekomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer