Januari staat in het teken van cijfers

Er is inmiddels al weer een maand verstreken in het nieuwe jaar 2019. Januari staat bij ons in het kader van cijfers. Denk aan het aanleveren van de cijfers voor het financiële verslag bij de boekhouder, maar ook aan de fosfaat- en nitraathoeveelheden voor de mestboekhouding.

Januari+staat+in+het+teken+van+cijfers
© Laurens Eggens

In het derde kwartaal van 2018 zijn we overgestapt naar de verwerking van de financiële administratie in Mifas Online. Helaas bleek dat de boekhouder niet zo eenvoudig 'in kon loggen' om de gegevens op te vragen als gehoopt en beloofd door Agrovision. Na enkele dagen vertraging, frustratie en extra werk lukte het gelukkig wel en kreeg de boekhouder toch nog toegang tot onze cijfers.

Nadat we in december 2018 de balans hadden opgemaakt van de varkensrechten, wisten we dat we hier nog in tekortkwamen. Wat we hadden onderschat, was dat de varkensrechten in prijs gruwelijk waren gestegen. Desalniettemin hebben we toch nog varkensrechten aangekocht en hopen we daarmee niet nogmaals op een dergelijke financiële verrassing die in de papieren loopt.

Momenteel zijn de cijfers die Varkens in Nood heeft gepubliceerd, actueel. Hier blijkt maar weer dat cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verkeerd zijn geïnterpreteerd of berekend. Vanzelfsprekend uit zich dit negatief tegen de varkenshouderij.

Ikzelf ben altijd huiverig om zomaar onze bedrijfsresultaten te delen met derden

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Ikzelf ben altijd huiverig om zomaar onze bedrijfsresultaten te delen met derden. Dit om dergelijke situaties te voorkomen. Maar door het verplicht stellen vanuit de overheid blijft er geen keuze over.

Bij bedrijfsvergelijkingen met onze eigen studieclub en voerleverancier is dit natuurlijk een ander verhaal, maar dan ben je er altijd zelf bij en kun je de cijfers beargumenteren.

Deze week zijn bij ons de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van zonnepanelen op onze stal in Venray. Op onze stal in Merselo liggen ze al ruim twee jaar en hebben ze al bewezen rendement te leveren.

Met deze investering op onze thuislocatie hopen we weer een beetje meer aan de kringlooplandbouw zoals minister Carola Schouten (LNV) ons voorschrijft, te voldoen. Eens kijken of we de cijfers van de elektrameter hierdoor stop kunnen zetten.

Om deze column positief af te sluiten, eindig ik met de biggenprijs die steeds mooiere cijfers toont.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer