VTA+verwacht+bovengemiddelde+aardappeloogst
Nieuws
© Johan Wissink

VTA verwacht bovengemiddelde aardappeloogst

In de proefrooiing van half augustus hebben de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) de gemiddelde opbrengst voor consumptieaardappelen in Nederland vastgesteld op 46,9 ton per hectare.

De netto-opbrengst tot op heden is daarmee 28,7 procent hoger dan vorig seizoen (36,4 ton) en 9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde (43,0 ton). VTA heeft de proefrooiing uitgevoerd bij een groot aantal leden. Half september volgt een tweede monstername voor de aardappeloogst op dezelfde akkerbouwbedrijven.

Tussen rassen en percelen constateert de vereniging dit jaar opnieuw grote verschillen. De laagste opbrengst bedraagt 27,3 ton per hectare, terwijl de hoogste uitkomt op 68,4 ton per hectare. De afrijping van de gewassen verschilt ook sterk. Sommige percelen staan nog frisgroen, terwijl andere percelen al voor een groot deel afgeleefd zijn, meldt VTA.

Rasverschillen

Van de rassen lijkt de voorlopige opbrengst van Innovator het best met gemiddeld meer dan 50 ton per hectare. Markies blijft zoals het nu lijkt het meest achter in opbrengstpotentie met gemiddeld iets meer dan 40 ton per hectare. Alle rassen scoren wel boven het meerjarig gemiddelde.

De maatsortering is op de peildatum van 15 augustus al bovengemiddeld grof met 60 procent boven 50 millimeter. In 2018 was het aandeel grof nog 52 procent en het vijfjarig gemiddelde ligt op 58 procent. Het gemiddelde knolaantal is 3,9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer