Opbrengst Belgische Fontane blijft flink achter

De gemiddelde bruto-opbrengsten van aardappelpercelen met Fontane in België bedraagt 44 ton per hectare. Dat is fors minder dan het meerjarig gemiddelde.

Opbrengst+Belgische+Fontane+blijft+flink+achter
© Haijo Dodde

Op basis van recente proefrooiingen constateert PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt) dat er nauwelijks nog sprake is van groei op de Fontane-percelen. De gemeten gemiddelde opbrengst is op dit moment 7 ton lager dan het meerjarige gemiddelde van 51 ton per hectare.

PCA meldt dat vooral in Wallonië de opbrengsten van Fontane tegenvallen. Een groot deel van de percelen die meegenomen zijn in de proefrooiingen komen niet uit boven 40 ton bruto per hectare. Van de opbrengst behoort gemiddeld 86 procent tot de maatsortering van meer dan 50 millimeter.

Dagelijkse aangroei

De dagelijkse aangroei op de bemonsterde Belgische percelen met Fontane bedroeg volgens PCA de afgelopen periode nog slechts gemiddeld 100 kilo per hectare. Normaal is dat in deze periode nog zo'n 370 kilo per hectare per dag.

Het onderwatergewicht van Fontane blijft zeer hoog met gemiddeld 417 gram. Er wordt verder nauwelijks doorwas gevonden onder de gerooide struiken. De bakkwaliteit van de Belgische Fontane lijkt uitstekend.

• Bekijk de marktcijfers van consumptieaardappelen en pootgoed

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer