Groter+areaal+levert+grotere+Europese+aardappeloogst
Nieuws
© Haijo Dodde

Groter areaal levert grotere Europese aardappeloogst

De NEPG (North-Western European Potato Growers) schat dat de aardappeloogst in de EU5-landen dit seizoen 3 procent groter is dan het vijfjarige gemiddelde.

In een voorlopige schatting gaat NEPG uit van een totale aardappeloogst voor Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië tussen 27 en 27,3 miljoen ton. Dat is ook 12 procent meer dan vorig jaar. NEPG benadrukt dat de meeste aardappelen nog gerooid moeten worden en dat de prognose gebaseerd is op proefrooiingen.

Het is dit jaar niet zo zeer de opbrengst per hectare die de grotere oogst bepaalt, maar veel meer de uitbreiding van het aardappelareaal in de genoemde landen. Alle EU5-landen met uitzondering van Groot-Brittannië hebben meer aardappelen gepoot. In Frankrijk bedraagt de groei van het areaal zelfs 14 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Hectare-opbrengst lager

De gemiddelde hectare-opbrengst schat NEPG in de vijf landen op 44,7 ton. Vorig jaar was dat vanwege de droogte slechts 40,9 ton. Het gemiddelde van de laatste vijf jaar is 47,1 ton per hectare. De verschillen tussen rassen en teeltgebieden en wel of niet beregenen zijn opnieuw erg groot, ook dus op Europees niveau.

De laagste schattingen voor de opbrengsten komen volgens NEPG vanuit België waar de mogelijkheden voor beregening veelal beperkt zijn. In Frankrijk, België en grote delen van Duitsland zijn de gewassen bijna volledig afgestorven. Groenere gewassen worden vooral nog waargenomen in Groot-Brittannië, Nederland en enkele Duitse teeltgebieden.

Lege schuren

Voor de prijsvorming verwacht NEPG een mogelijk stijging in de komende weken. De honger naar grondstof van de verwerkers is groter dan vorig seizoen, stelt de organisatie. Verder start het seizoen met lege schuren. De verwerkers zullen hun capaciteit goed willen gebruiken nu hun concurrentiepositie op de wereldmarkt verbeterd is dankzij de lagere grondstofprijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer