Duitse+bioboeren+houden+kalf+bij+de+koe
Nieuws
© Pixabay

Duitse bioboeren houden kalf bij de koe

Enkele Duitse biologisch-dynamische melkveehouders die zijn aangesloten bij Demeter Heumilch Bauern willen zich onderscheiden door het kalf tot een leeftijd van vier weken bij de koe te houden.

Deze groep van 31 melkveehouders uit de regio's Bodensee, Allgäu, Linzgau en Opper-Zwaben laat de koeien in de winterperiode melk produceren op basis van vooral hooi, in de zomerperiode krijgen de dieren vers gras. Volgens de producenten bevat hooimelk beduidend meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan andere melk.

Sinds mei dit jaar houden de ondernemers ook hun kalveren gedurende vier weken bij de koe. Volgens de ondernemers is dit niet alleen goed voor het sociaal contact van de kalveren, ook is het natuurlijk likken en zogen goed voor koe en kalf. Daarbij kan het kalf onbeperkt drinken, stellen ze. In Nederland zijn er ook ongeveer 25 bedrijven die hun kalf bij de koe houden, tot het moment van spenen. De groep Duitse ondernemers wil de tijd dat een kalf bij de koe blijft op termijn vergroten naar drie maanden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer