'Eindelijk een jarenlang traject afgerond'

De broers Arno en Hans Dirkes uit Nieuw-Schoonebeek konden afgelopen vrijdag eindelijk een jarenlang traject afronden. Tijdens een open dag presenteerden de Drentse melkveehouders hun emissiearme stal. Maar de nieuwe stal betekent nog niet het einde van alle onzekerheden en slapeloze nachten.

De boerderij van de familie Dirkes ligt in de buurt van het Natura2000 gebied Bargerveen. De wens van de broers Arno en Hans om hun beider bedrijven samen te voegen, viel min of meer samen met de aanleg van een hydrologische bufferzone aan de zuidzijde van het natuurgebied.

Zo kwam er geld vrij voor verplaatsing en nieuwbouw. In 2016 begonnen de melkveehouders met de bouwaanvragen en nu staat er een nieuwe boerderij die klaar is voor de toekomst. Tenminste, dat had Arno Dirkes gehoopt. ‘We hebben veel moeten overwinnen in de afgelopen jaren. Zo stegen eerst de bouw- kosten flink. Daarna kwamen de fosfaatrechten er nog bij. Dat was ook een flinke tegenvaller. En we dachten dat we een juiste keuze hadden gemaakt met emissiearme vloeren. Maar nu schijnen er weer onderzoeken te zijn die aantonen dat de emissiefactor minder positief is dan gedacht. Je vraagt je steeds weer af wat je moet geloven tegenwoordig.’

Niet haalbaar

Arno Dirkes heeft tijdens de bouwproces menig slechte nacht gehad. En ook nu de nieuwbouw is afgerond en de koeien snel gewend zijn aan de melkrobot, heeft de melkveehouder de nodige zorgen. ’Onze stal staat nu nog niet vol. Maar de financiële onderbouwing van de nieuwbouw en de bedrijfsvoering is wel gebaseerd op een volle stal met 125 koeien. Als we dat straks door nieuwe regelgeving niet kunnen realiseren, dan is het gewoonweg niet haalbaar.‘

Een langere reportage over de Nederlandse en Duitse boeren rondom het Natura2000 gebied Bargerveen staat zaterdag 16 november online op deze site.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer