LTO Melkveehouderij betreurt einde Taskforce Ammoniak

LTO-vakgroep Melkveehouderij betreurt het uiteenvallen van de Taskforce Ammoniak. Dit collectief van belangenbehartigers in de zuivelketen werd vorige week opgeheven door druk van buitenaf en de blokkade bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort.

LTO+Melkveehouderij+betreurt+einde+Taskforce+Ammoniak
© Nieuwe Oogst

LTO-vakgroep Melkveehouderij, NMV, NAJK, Biohuis, Netwerk Grondig en NZO richtten de Taskforce Ammoniak op na het vonnis van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof in mei. De taskforce werd eind vorige week opgeheven. De taskforce werkte aan het doorrekenen van scenario's, het in beeld brengen van de impact van het kabinetsvoorstel en het in kaart brengen van betere oplossingsrichtingen.

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij: 'We wilden een soort totaalplan, anders hobbelen we als sector van dossier naar dossier. Lijdzaam afwachten was voor ons geen optie. We zouden onze leden ernstig tekort doen als we op dit soort cruciale momenten op onze handen zouden gaan zitten.'

Druk

Onder druk van andere partijen in de melkveehouderij is daar nu een einde aan gekomen. 'Ze zeggen weleens: 'Onder druk wordt alles vloeibaar.' Helaas geldt dat ook voor zaken als het lekken van concepten, verspreiden van fake news en het ondermijnen van vertrouwen', zegt de melkveehouderijvoorman.

'We vinden het ongelofelijk jammer dat we dat om ons heen hebben zien gebeuren. Het eigen gewin van bepaalde organisaties en personen lijkt soms een groter goed dan het beste doen voor de sector.'

Schouder aan schouder

Meulenbroeks benadrukt veel belang te hechten aan het schouder aan schouder staan met elkaar en samen verder te bouwen aan een sterke melkveehouderijsector in plaats van afbreken.

'We hebben binnen LTO Nederland moeten constateren dat dit in deze taskforce niet lukt. Daarom gaan we op eigen kracht verder. De vakgroep zet zich onverminderd in om te komen tot een stikstofbeleid dat werkbaar is, toekomstperspectief biedt en recht doet aan onze mooie agrarische sector.'

Ledenbijeenkomsten

De vakgroep is gestart met ledenbijeenkomsten. Op tachtig bijeenkomsten, verspreid over het land, gaan de vakgroepleden in gesprek met de achterban en bespreken ze met hen de inzet van LTO.

De zeven punten van inzet zijn het invoeren van een drempelwaarde, uitvoeren van realistische en transparante stikstofmetingen, het respecteren van vergunde rechten, geen koppeling van fosfaat aan ammoniak, geen afroming van 30 procent bij extern salderen, een schot om de landbouw en een Nationaal Landbouw Investeringsfonds.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer