Frysl%C3%A2n+wil+verbod+op+nieuwe+intensieve+bedrijven
Nieuws
© Twan Wiermans

Fryslân wil verbod op nieuwe intensieve bedrijven

Provincie Fryslân wil nieuwvestiging van intensieve bedrijven verbieden. Dat blijkt uit de ontwerp-omgevingsvisie 'De Romte Diele' (de ruimte delen).

Bestaande bedrijven kunnen nog wel uitbreiden, als zij het dierenwelzijn willen verbeteren. 'Daar waar eerder beleid vooral ging over ruimtelijke regels, mag de provincie zich nu ook meer bemoeien met regels over gezondheid', stelt LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh.

'Andere provincies zijn ons hier al in voorgegaan. We zijn blij dat we ruimte kunnen houden voor bestaande intensieve veehouderijen. Zij moeten hun investering wel kunnen terugverdienen, als zij hun bedrijf willen aanpassen op de dierenwelzijnseisen.'

Voor andere sectoren is een nieuw agrarisch bouwperceel alleen mogelijk als er geen gebruik kan worden gemaakt van een bestaand (vrijkomend) bouwperceel.

Duurzaam

Provincie Fryslân gaat voor een duurzame landbouw in 2025, zowel ecologisch als economisch. Dat schrijft Sterkenburgh in de ontwerp-omgevingsvisie.

'Een duurzame of inclusieve landbouw is in hoofdzaak grondgebonden, circulair (wat onder meer betekent: geen verspilling van grond- en hulpstoffen, geen uitputting en verontreiniging van bodem en water en duurzame energie), draagt bij aan herstel van biodiversiteit, heeft maatschappelijk draagvlak en is duurzaam economisch renderend.

Belangrijk is dat bedrijven natuurlijke en sociale binding met hun omgeving houden, vindt de provincie. 'Grondgebonden bedrijven in een omvang die past in het landschap, de Friese identiteit en sociale context. Natuurlijke omstandigheden, zoals waterpeilen en bodemkwaliteit, worden meer bepalend voor bedrijfsvoering.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer