LTO+Noord%3A+zwarte+dag+voor+veehouderij+in+Groningen
Nieuws
© Tienke Wouda

LTO Noord: zwarte dag voor veehouderij in Groningen

Intensieve veehouders in Groningen mogen niet uitbreiden in dieraantallen na 1 januari. Provinciale Staten volgen hiermee het besluit van Gedeputeerde Staten. LTO Noord is verbolgen. 'Het vertrouwen in de provincie is enorm geschaad.'

VD vroeg via een motiedebat om het besluit te heroverwegen, maar kreeg hiervoor woensdag weinig steun vanuit Provinciale Staten. 'Het gedrag van de consument is niet wat de maatschappij zegt te zijn of wil zijn. Als de sector op eigen benen wil blijven staan en wil innoveren in duurzaamheid en dierenwelzijn is heroverweging op zijn plaats om de onderneming lonend te houden', vindt Statenlid Madà Miesen.

De motie van de VVD om boeren meer ruimte te geven als ze in duurzaamheid en dierenwelzijn investeren, redde het niet. VVD kreeg alleen PVV mee. Een meerderheid van de Provinciale Staten stemde ook tegen de tweede motie van de liberalen. Hierin vroegen ze het slot met een jaar uit te stellen, met de sector in gesprek te gaan en weer terug naar de tekentafel te gaan.

Teleurgesteld

Ook CDA en ChristenUnie stemden tegen de moties. CDA'er Robert de Wit gaf aan 'teleurgesteld' te zijn dat een meerderheid van de Staten voor een slot op de veehouderij is. 'Daarmee hebben we te dealen. Wij steunen de moties daarom niet.'

PVV miste een goede onderbouwing van het college, stelde Dennis Ram. 'De sector heeft recht op motivering.'

Volgens gedeputeerde Fleur Gräper gaat het debat niet over het op slot zetten van de veehouderij. 'Dat hebben we in december 2015 en in 2016 al gedaan.' De vraag is of de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar waarin de provincie de sector ondersteunde in verduurzaming aanleiding zijn om het besluit terug te draaien, ging de gedeputeerde verder.
.
Dat is volgens Gräper niet het geval. Ze stelt dat de verduurzamingsslag succesvol is geweest. 'We hebben geconstateerd dat er bij die verduurzaming geen uitbreiding in staloppervlakte en aantal dieren nodig was.'

Zwarte dag

LTO Noord-bestuurder Alma den Hertog vindt het een zwarte dag voor de sector, zei ze na afloop van het debat. Ze demonstreerde woensdag samen met andere boeren op initiatief van de VVD voor het provinciehuis in Groningen tegen het uitbreidingsverbod. 'Dit is onvoorstelbaar. De kleur en fleur van de politiek gaan het ondernemerschap bepalen.'

De redenatie van Gräper dat er geen uitbreiding noodzakelijk is bij verduurzaming noemt ze 'totaal krom'. 'Deze boeren konden verduurzamen met financiële middelen uit POP-regeling. Ze kregen subsidie voor de verduurzaming. Ondernemers die buiten die regeling vallen, moeten het met hun inkomen zien op te lossen. Daar lopen de partijen vreselijk overheen.'

LTO Noord denkt na over juridische stappen, door bijvoorbeeld een nieuwe aanvraag voor uitbreiding van intensieve veehouderij juridisch te laten toetsen in het belang van het collectief.

Achteruitversnelling

Wat volgens Den Hertog bovendien pijnlijk is is dat het vertrouwen slinkt in de provincie met wie LTO Noord processen doorloopt. 'We deden dat op basis van vertrouwen. Dat is heel erg geschaad. Dat de provincie dit deel van haar gezicht laat zien, zet ons in een achteruitversnelling. We gaan straks andersom denken, eerst harde eisen stellen en dan samen nadenken hoe we er komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer