Afname fijnstof stagneert in 2017

De gemiddelde concentratie fijnstof in Nederland is in 2017 nagenoeg gelijk aan die van 2016, meldt het RIVM. De afname van de afgelopen jaren stagneert momenteel.

Afname+fijnstof+stagneert+in+2017
© Twan Wiermans

Het aantal overschrijdingen van de grenswaarde voor fijnstof in gebieden met intensieve veehouderijen, is iets toegenomen ten opzichte van 2016. RIVM schrijft dat dit komt doordat er meer veehouderijen nauwkeurig in beeld zijn gebracht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het onzeker is hoe de gemiddelde concentratie fijnstof zich de komende jaren ontwikkelt. Deze conclusies komen uit de monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Stikstofdioxide

Ten opzichte van 2016 daalde de gemiddelde concentratie stikstofdioxide in 2017 in Nederland iets. Voor de komende jaren wordt een verdere afname verwacht, ook van het aantal overschrijdingen in binnensteden. In de prognoses gaat de afname van de concentraties echter sneller dan uit de recente metingen naar voren komt. Het is dan ook moeilijk een betrouwbare uitspraak te doen over het tempo.

Voor de berekeningen voor het NSL moeten overheden actuele gegevens over wegverkeer en veehouderijen aanleveren. De kwaliteit van veel van deze gegevens is de laatste jaren sterk verbeterd. Aandacht voor datakwaliteit blijft van belang om een betrouwbaar beeld te kunnen geven van de luchtkwaliteit.

Gevoelig voor onzekerheden

De concentraties stikstofdioxide en fijnstof liggen op verscheidene locaties dicht bij de Europese grenswaarden. Geringe stijgingen van de concentraties kunnen volgens RIVM het aantal overschrijdingen sterk beïnvloeden. Hierdoor is het aantal overschrijdingen gevoelig voor onzekerheden in de berekeningen, concludeert het rijksinstituut.

Zie voor meer informatie het rapport Monitoringsrapportage NSL 2018: Stand van zaken Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit op de site van het RIVM.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer