Boeren+en+VVD+demonstreren+tegen+op+slot+zetten+veehouderij
Nieuws
© Tienke Wouda

Boeren en VVD demonstreren tegen op slot zetten veehouderij

Boeren en VVD Groningen hebben woensdagmorgen voor het provinciehuis in Groningen geprotesteerd tegen het slot op de intensieve veehouderij. Dit gebeurde voor aanvang van de Provinciale Statenvergadering.

Het protest was een initiatief van de VVD-Statenfractie. Volgens de liberalen is het de laatste mogelijkheid om hun stem te laten horen, omdat in de vergadering het college het definitieve besluit neemt om de sector op slot te zetten.

Tegengeluid

Pluimveehouder Lammert Westerhuis uit Usquert was een van de boeren die demonstreerde. 'We willen de Staten nog overtuigen dat wanneer ze de veehouderij op slot zetten dit de dood in de pot is voor de intensieve veehouders.' Wanneer het slot er op komt per 1 januari mag er geen kip of varken bij, ook al investeert de ondernemer in duurzaamheid. Het plan van Westerhuis om een van zijn locaties uit te breiden om de investering van een houtkachel er uit te halen, kan dan niet door gaan.

Voor de agrarische ondenemer is het bijna dertig jaar geleden dat hij voor het laatst demonstreerde. ''We mogen dat best wel vaker doen als sector. Het laten horen van een tegengeluid heeft soms effect om partijen te overtuigen.' Voorstanders van het op slot zetten van de intensieve veehouderij, onder andere Partij voor de Dieren, kwamen met een tegendemonstratie.

Provinciale Staten debatteren vanmiddag over de intensieve veehouderij. De kans dat VVD steun krijgt van andere partijen is heel klein.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer