Helderheid+maakt+verschil+in+relatie+bollenteelt+met+omgeving
Nieuws
© Huisman Media

Helderheid maakt verschil in relatie bollenteelt met omgeving

Duidelijke afspraken met de omgeving lijken het verschil te maken. Dat is op te maken uit het vergelijkend onderzoek van Martha Buitenkamp en Marga Kool naar de verhoudingen in de gemeenten Westerveld en Hardenberg van bollentelers met omwonenden.

In Hardenberg hebben de bollentelers die duidelijke afspraken hebben gemaakt een veel betere de relatie met hun omgeving. Dat vergde overigens wel sturend optreden van de gemeente, merken de onderzoekers op in hun rapport 'Uitgesproken'. 'Bij een convenant van uitsluitend telers en gemeente, ontbreekt het gesprek met de omwonenden. De preventieve werking van het onderling begrip valt dan weg.'

Geen toenadering

De onderzoekers voerden tientallen gesprekken met betrokkenen: telers, omwonenden en betrokken organisaties. De onderlinge verhoudingen lijken soms totaal verziekt. Er is geen toenadering tussen telers en kritische omwonenden. 'De meningsverschillen vormen een potentiële splijtzwam binnen de plattelandsgemeenschappen in Drenthe en Overijssel', waarschuwen zij. 'Dit lossen zij niet onderling op. De gezamenlijke overheden zijn aan zet.'

Dat de verhoudingen lastig zijn te verbeteren, komt door de vaak fundamentele verschillen in opvattingen, stellen de onderzoekers vast. 'De risico's van gewasbeschermingsmiddelen voor gezondheid, biodiversiteit, grondwater en bodem worden verschillend beoordeeld. Ook de beschikbare kennis uit onderzoek wordt anders geïnterpreteerd. Het wegvallen van een gesprek hierover, versterkt dit alleen maar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer