'Groene lelieteelt snel gemeengoed'

Als één onderdeel van de sierteelt afgelopen jaar publiekelijk kritiek kreeg vanwege het middelengebruik, dan is het wel de lelieteelt. Maar de sector heeft groene oplossingen in de pijplijn zitten.

%27Groene+lelieteelt+snel+gemeengoed%27
© Arie Meijer

Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland (ROL) toonde deze week tijdens haar open dagen het nieuwe project 'Lelieteelt onkruidvrij'. Daarin staan alternatieven voor de chemische onkruid- en schimmelbestrijding centraal. Op het proefveld van ROL in het Drentse Vledder liet secretaris-penningmeester Dirk Osinga van ROL zien dat de leliesector de vlucht naar voren heeft gekozen.

Alternatieven testen

In plaats van af te wachten tot de overheid het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen aan banden legt, zoals eerder in de akkerbouw gebeurde met neonicotinoïden, is de sector druk doende om alternatieven te testen. 'En met succes, kan ik nu al zeggen', zegt Osinga.

In het onderzoek naar de beste strategie om te komen tot een ecologische lelieteelt, wordt als vervolg op eerder onderzoek de gangbare teelt vergeleken met andere strategieën. 'We zien hier dat het goed mogelijk is om met een forse reductie in middelen kwalitatief goede lelies te telen. Zelfs zonder emissie en reststoffen.'

Dit jaar zijn er enkele nieuwe toeleveranciers van de partij die hun product durven te vergelijken met dat van collega's, zoals Syngenta en Pireco.

Imago

Middelenreductie is daarmee een hoofdthema voor de komende jaren, wil de sector duidelijk maken. Kritische tv-uitzendingen van onder meer onderzoeksprogramma Zembla en publicaties in landelijke kranten over 'de meest middelenintensieve teelt' van Nederland deden het imago van de lelie geen goed. Om toch gezonde en virusvrije lelies te kunnen telen, ontwikkelde Wageningen University & Research een strategie waarbij de teelt nog maar één jaar grondgebonden is.

Proeven

Op het proefveld van ROL liggen proeven om in dit laatste teeltjaar zo min mogelijk middelen te gebruiken. De Wageningse onderzoeker Casper Slootweg was aanwezig om de resultaten in dit project 'Vitale Lelieteelt' met bezoekers te delen. Osinga verwacht dat de ecologische lelieteelt snel kan worden opgeschaald. 'We proberen nu onder glas dezelfde resultaten te behalen als buiten. Daar zit nog wat verschil, maar de ontwikkelingen gaan snel.'

Haalbare kaart

De leliekenner denkt dan ook dat grootschalige groene lelieteelt een haalbare kaart is binnen een jaar of vijf. 'Mits de toelating van nieuwe plantversterkers geen roet in het eten gooit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer