Artemis+Lilies+zoekt+naar+nieuwe+leliesoorten
Reportage
© Cube Fotografie

Artemis Lilies zoekt naar nieuwe leliesoorten

Otto de Ruiter van Artemis Lilies werkt graag samen. Met The Originals zoekt hij naar nieuwe leliesoorten, Van den Bos Flowerbulbs bewaart zijn bollen en via Connecting Lilies verkoopt hij de lelies die zijn bestemd voor de retail.

Artemis Lilies heeft vestigingen in het Westland en Almere. Algemeen directeur Otto de Ruiter komt uit een bollenfamilie: zijn grootvader was eigenaar van bollenhandelsbedrijf De Ruiter, waarmee hij in 1985 stopte, en zijn vader kweekte amaryllissen en later lelies en irissen. De huidige ondernemer nam in 1998 de 1 hectare grote Kwekerij Curaçao in 's-Gravenzande van zijn schoonvader over om lelies te gaan kweken.

Vanaf 1999 zette het bedrijf zijn lelies af via Lily Pact, een zusterbedrijf van handelsbedrijf Van den Bos Flowerbulbs. 'Dat was ontstaan vanuit de vraag van Intergreen, leverancier van bloemen en planten aan Engelse supermarktketens', zegt De Ruiter. 'Zij wilden hun lelies rechtstreeks bij de kwekerij afnemen. Dat gaf ons de kans om uit te breiden tot 4 hectare en later om samen te gaan werken met een kwekerij in Almería in Spanje.'

De Ruiter en zijn compagnon Danny Bischoff namen in 2010 Lily Pact over van Van den Bos Flowerbulbs dat zijn aandacht volledig wilde richten op de in- en verkoop van (lelie)bollen.

We hebben door samen te werken meer afzetmogelijkheden kunnen creëren in heel Europa

Otto de Ruiter, algemeen directeur Artemis Lilies

Engelse supermarktketens

In 2011 doopten de eigenaren Lily Pact om in Connecting Lilies en zochten zij samenwerking met andere kwekers voor de verkoop van hun lelies aan vooral Engelse supermarktketens. Daaronder was de kwekerij van Hans Kleijwegt, Artemis Lilies in Noorden. 'In 2015 verhuisde zijn kwekerij naar een nieuw complex in Almere', zegt De Ruiter. 'Vervolgens hebben we de handen ineengeslagen en zijn onze kwekerijen in 2017 gefuseerd, waarbij ik 75 procent van de aandelen in handen heb en Hans 25 procent. Hij is een waardevolle sparringpartner met een groot netwerk.'

Artemis Lilies heeft in Nederland meer dan zestig medewerkers, van wie een deel uitzendkrachten. De kwekerij in het Westland beslaat 5,5 hectare en die in Spanje 5 hectare. Op deze locaties kweekt het bedrijf lelies in kassen in de vollegrond voor de retail en stelt het kant-en-klare monoboeketten samen onder verschillende labels. De afzet van deze kwekerijen verloopt via Connecting Lilies, dat vooral vanwege de dreigende brexit ook steeds meer afzet heeft gecreëerd op het Europese vasteland.

In 2019 heeft Connecting Lilies een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de L&M Groep in Rijnsburg, waarmee het bedrijf al langer samenwerkte. 'Daardoor hebben we nu meer afzetmogelijkheden in heel Europa', legt De Ruiter uit. Leon Duijvestijn van L&M, die al vijf jaar compagnon was van Connecting Lilies, is toegetreden tot de directie.

Exclusieve soorten

De locatie in Almere telt 7 hectare en is bestemd voor exclusieve soorten die alleen Artemis Lilies, vooral voor de groothandel, op de markt brengt, zoals de witte Premium Blond en de roze Joop.

De kwekerij in Almere gebruikt kokossubstraat, een afvalproduct dat op deze manier duurzaam inzetbaar is in de lelieteelt. Na het ontsmetten van het substraat in een stoomcel planten medewerkers de bollen in kisten. Deze kisten gaan eerst drie weken een voortrekcel in om een zo zwaar mogelijke kwaliteit te krijgen. Daarna zet een neerzetrobot de bollen in het warenhuis. In de kas hebben de planten in de zomer zo'n acht weken nodig om uit te groeien tot verkoopbaar product en in de winter ongeveer tien weken.

Artemis Lilies gebruikt in Almere kokossubstraat.
Artemis Lilies gebruikt in Almere kokossubstraat. © Cube Fotografie

Ziektes en plagen

Om ziektes en plagen tegen te gaan, scouten medewerkers de planten dagelijks op ziektes en plagen. 'We willen graag zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruiken', zegt De Ruiter. 'Dat moet ook wel, want we hebben steeds minder middelen tot onze beschikking.'

De meeste lelies in Almere gaan weg als vaste order, de rest levert het bedrijf via de daghandel of webshops. De bloemen hebben een sortering in drie lengtes en met drie tot vijf kelken. Voor de vaste orders gebruikt Artemis Lilies hoezen met daarop de naam van de variëteit. 'We hebben proeven gedaan met papieren hoezen, maar die hebben een negatief effect op de kostprijs en bovendien zijn ze niet transparant', zegt de ondernemer. 'Maar we doen ons uiterste best om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.'

De meeste lelies gaan weg als vaste order.
De meeste lelies gaan weg als vaste order. © Cube Fotografie

Bewaren

Van den Bos Flowerbulbs bewaart alle leliebollen in Honselersdijk voordat Artemis Lilies deze plant in de vollegrond in Spanje of het Westland of op kisten in Almere. Om nieuwe soorten op de markt te brengen, werkt het bedrijf als broeierij al zo'n 25 jaar in The Originals samen met vier bollenkwekers.

Voor de toekomst blijft De Ruiter zoeken naar nog betere lelies. 'We hebben veel in de pijplijn zitten, maar het blijft een kwestie van lange adem. We hebben dit jaar pas voor het eerst 3 hectare vol staan met Premium Blond.'

'Hij kan mensen aan zich binden'
'Otto de Ruiter heeft de inkoop van zijn bollen bij ons neergelegd', zegt Rob Verbraeken, inkoper bij Van den Bos Flowerbulbs. 'Ik ben zijn aanspreekpunt voor assortiment en aantallen op alle locaties en dat is een erg plezierige samenwerking. Veranderingen in het assortiment geef ik acht van de tien keer aan, de andere keren komt De Ruiter zelf met een nieuwe soort en doen wij ons best om aan die bollen te komen. Zijn grote kracht is dat hij mensen aan zich kan binden. Hij heeft een grote gunfactor', vindt hij. 'Connecting Lilies neemt voor ons de in- en verkoop van lelies op zich, wat de efficiency en afzetmogelijkheden voor de aangesloten kwekers en handelsbedrijven vergroot', zegt inkoper Jan Willem Leeuwenburg van de L&M Groep in Rijnsburg. 'Met gebundelde krachten verstevigen we onze positie op de markt en bieden we een breed assortiment aan onze klanten. De samenwerking verloopt prima en is sinds januari alleen maar intensiever geworden, ook wat betreft ICT en transport.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer