Gewasbescherming centraal op Open dagen lelieteelt

Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland (ROL) toont volgende week tijdens haar open dagen het nieuwe project Lelieteelt onkruidvrij, waarin alternatieven voor de chemische onkruidbestrijding centraal staan.

Gewasbescherming+centraal+op+Open+dagen+lelieteelt
© Arie Meijer

Op de Open dagen lelieteelt staat op 22 augustus een bezoek gepland aan het proefveld van ROL aan De Jaren te Vledder. Nieuw is de proef Lelieteelt onkruidvrij waarin ROL op zoek gaat naar alternatieven voor de chemische bestrijding.

Naast mulchlagen die zijn aangebracht, is er ook een toepassing waarin een coating is gespoten. Het leliefonds en provincie Drenthe zorgen – via de regeling toekomst gerichte landbouw – voor de financiering van dit project.

Middelenreductie

In het onderzoek naar de beste strategie om te komen naar een ecologische lelieteelt wordt als vervolg op eerder onderzoek de gangbare teelt vergeleken met diverse andere strategieën. Het lijkt goed mogelijk om met een forse reductie in middelen kwalitatief goede lelies te telen, stelt ROL.

Dit jaar zijn er een aantal nieuwe toeleveranciers van de partij die hun product durven te vergelijken met dat van collega’s. Middelenreductie is daarmee een hoofdthema voor de komende jaren.

Grondgebonden

Mede door de maatschappelijke druk zijn er steeds minder middelen beschikbaar. Om toch gezonde en virusvrije lelies te kunnen telen, ontwikkelt Wageningen University & Research een strategie waarbij de teelt nog maar één jaar grondgebonden is.

Op het proefveld van ROL liggen proeven om in dit laatste teeltjaar zo min mogelijk middelen te gebruiken. Onderzoeker Casper Slootweg is op 22 augustus aanwezig om de resultaten in dit project Vitale Teelt met de bezoekers te delen.

Driftreductie

Telers zijn op zoek naar mogelijkheden om nog meer driftreductie te realiseren. ROL heeft drie telers bereid gevonden om met hun machine naar het proefveld te komen: een machine met een verlaagde spuitboom, een wingsprayer en optie met elektromagnetische doppen van Mac Grow.

‘Een mooie kans om rechtstreeks met de telers van gedachten te wisselen over de ervaringen’, aldus de lelieteeltbehartiger. Afhankelijk van het weer zal er ook een demonstratie zijn tijdens de open dagen.

Bedrijven

Ondermeer Tagetes, Agrifirm en Delphy zijn aanwezig. Tagetes staat bekend vanwege de werking op wortellesie aaltjes. De zoektocht naar een verdienmodel stimuleert verder onderzoek naar de vraag: hoe winnen we luteïne?

Agrifirm heeft een aantal veldjes met groenbemesters aangelegd en is aanwezig om de eigen proeven met biostimulanten toe te lichten.

Delphy heeft een praktijkproef op korte afstand van het proefveld aangelegd met druppelirrigatie. Dat levert een besparing in de hoeveelheid water, mogelijkheden voor bemesting op maat en minder risico op nachtvorstschade.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer