HAK wil meerkosten PlanetProof verrekenen in keten

Conservenfabrikant HAK gaat bij ketenpartijen pleiten voor een betere betaling van telers die investeren in duurzaamheid.

HAK+wil+meerkosten+PlanetProof+verrekenen+in+keten
© HAK

Groentetelers die hun gewassen telen volgens de normen van keurmerk On the way to PlanetProof maken daarvoor extra kosten die afhankelijk van het gewas zo'n 10 procent bedragen, meldt HAK. De fabrikant is van mening dat elke teler die investeert in duurzame teelt daarvoor financieel gecompenseerd moet worden in de handelsketen.

Deze week ontvangt landbouwminister Carola Schouten van HAK de eerste pot rode kool die PlanetProof gecertificeerd is. Deze kool is volgens HAK op duurzame wijze geteeld en verwerkt. Voor de telers van deze rode kool vergoedt HAK nu de meerkosten van de duurzame teelt. Maar in de toekomst wil de fabrikant deze kosten graag delen met alle ketenpartijen.

Onzekerheid opbrengst

Inkoopdirecteur Adri den Dekker zegt dat HAK gelooft in lokaal en duurzaam geteeld hoogwaardig voedsel. 'Maar duidelijk is dat dit niet lukt zonder extra investeringen. Dat geldt niet alleen voor de telers, maar ook voor onszelf als volgende schakel in de keten. Als fabrikant zullen we moeten dealen met meer onzekerheid in de opbrengst en onze eigen processen ook PlanetProof maken.'

Den Dekker vindt het niet meer dan logisch dat de hele keten meebetaalt aan PlanetProof. 'Dit gaat 'van grond tot mond', het kan niet zo zijn dat alleen de boeren opdraaien voor de kosten van het betere en meer weerbare milieu dat bewuste consumenten, bedrijfsleven en politiek voor ogen hebben.'

Bovenwettelijke eisen

Volgens Den Dekker zijn de extra kosten bij de teelt en verwerking het gevolg van het feit dat certificering voor PlanetProof 36 bovenwettelijke eisen stelt op het gebied van gewasbescherming, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, landschapsbeheer, water- en energieverbruik, verpakking en afval.

Daarnaast wordt van de telers vereist dat zij nog een pakket extra maatregelen nemen met een positieve milieu-impact, om zo tien verplichte bonuspunten te verwerven. 'Als we de meerkosten van PlanetProof willen spreiden over iedere schakel in de handelsketen zal ook de consument een deel moeten dragen. Dat kan betekenen dat deze iets meer gaat betalen, dat lijkt me redelijk en billijk', zegt Den Dekker.

Bestaansrecht

De eerste PlanetProof rode kool van HAK ligt vanaf begin november in de winkel. Volgens Den Dekker stelt HAK met de keuze voor een duurzame wijze van telen en verwerken zijn bestaansrecht veilig. 'Maar in de toekomst willen we vooral kwalitatieve en duurzaam geteelde groenten en peulvruchten kunnen aanbieden aan zoveel mogelijk mensen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer