HAK plakt op producten gezondheidslogo

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK is gestart met het leveren van de eerste producten met het voedselkeuzelogo Nutri-Score aan supermarkten in Nederland.

HAK+plakt+op+producten+gezondheidslogo
© Roel Dijkstra

De groentefabrikant uit Giessen wacht daarmee niet op de overheid die niet eerder dan dit najaar een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo. Het nieuwe logo moet het in 2017 afgeschafte ‘groene vinkje’ gaan vervangen. In België voert HAK al Nutri-Score op haar producten. De Belgische overheid koos eerder al voor Nutri-Score.

Stimulering groenteconsumptie

Ook in Nederland ziet HAK het logo als belangrijk instrument om de groenteconsumptie te stimuleren. De keuze voor Nutri-Score wordt inmiddels breed gedragen door diverse fabrikanten, supermarkten en consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en voedselwaakhond Foodwatch.

Nutri-Score is het enige voedselkeuzelogo dat naar de totale voedingswaarde van een product kijkt en door middel van een uitgebalanceerde score gunstige voedingselementen, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit beloont, vindt HAK. 'Het straft daarbij te veel vetten, suikers en zout af.'

Maatschappelijke impact

Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, is ervan overtuigd dat invoering van Nutri-Score zal leiden tot meer groenteconsumptie: 'Het logo kan een enorme maatschappelijke impact hebben en consumenten helpen meer groenten te eten.'

'Er is sprake van een achterblijvende groenteconsumptie ten opzichte van de voorgeschreven norm. Dat is een probleem en dus een uiterst relevant maatschappelijk thema. Om die reden alleen al kunnen consumenten alle hulp gebruiken die hen aanzet tot het eten van meer groenten. Wij zien het als onze missie om daar een voortrekkersrol in te vervullen', stelt Hoogeboom.

Lijkt op energielabel

Het Nutri-Score-systeem, in de basis ontstaan aan Oxford University en doorontwikkeld in Frankrijk, bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen.

HAK kiest voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score omdat uit steeds meer onderzoeken blijkt dat dit kleurenlogo het meest effectief is. 'Het Nutri-Score-label lijkt op het energielabel dat voor mensen al bekend is en, belangrijker nog, gemakkelijk te begrijpen is. In tegenstelling tot veel andere systemen kost het bij de Nutri-Score weinig moeite om te begrijpen of een product gezond is of niet', aldus Hoogenboom.

Geleidelijke instroming

Nutri-Score is inmiddels door de overheden in Frankrijk, Spanje, België en recentelijk in Zwitserland ingevoerd. Duitsland maakt zich op voor een beslissing. HAK gaat alle eigen producten in glazen pot en stazak voorzien van het Nutri-Score logo. Die zullen geleidelijk instromen in het schap van de supermarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer