HAK+gaat+voor+keurmerk+%27On+the+way+to+PlanetProof%27
Interview
© Roel Dijkstra

HAK gaat voor keurmerk 'On the way to PlanetProof'

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK gaat in zee met het keurmerk 'On the way to PlanetProof.' Eerst de Nederlandse producten, maar op termijn moeten ook buitenlandse telers aan deze voorwaarden voldoen. Inkoopdirecteur Adri den Dekker kijkt naar wat haalbaar is.

Is het op verzoek van de supermarkten dat jullie PlanetProof invoeren?

'Nee, het is onze eigen keuze. Het past goed bij de manier waarop we nu al met duurzaamheid bezig zijn. Het keurmerk en de certificering zijn een mooie manier om hier verder aan te werken.'

Rodekool is een groot gewas, dus we zetten gelijk een flinke stap

Adri den Dekker, inkoopdirecteur HAK

Jullie werkten al met Stichting Veldleeuwerik aan duurzaamheid.

'Dat klopt, maar dat is iets anders. Via advies en kennisontwikkeling werken we met hen aan duurzaamheidsdoelen. We kijken nu hoe dit op elkaar aan kan sluiten. Het zou weleens een heel mooie combinatie kunnen zijn, de certificering voor PlanetProof enerzijds en het advies van Stichting Veldleeuwerik anderzijds.'

Jullie willen het keurmerk gefaseerd invoeren. Hoe werkt dat?

'We beginnen met de wintergroenten. Het komend teeltseizoen zullen de rodekool en zuurkool gecertificeerd zijn. We hebben een haalbaarheidsonderzoek gedaan afgelopen jaar. Dat gaat lukken. Rodekool is een groot gewas, dus we zetten gelijk een flinke stap. Volgend jaar volgen de zomergroenten. In 2021 zullen alle Nederlandse producten het keurmerk PlanetProof dragen.'

Moeten buitenlandse producenten hier ook aan voldoen?

'Die volgen daarna. We kijken nog hoe snel dat kan. Maar in 2021 zal 80 procent van de producten het keurmerk hebben. De meeste producten komen namelijk uit een straal van 125 kilometer om onze fabriek in Giessen. Verder halen we een gedeelte van onze appels, voor de juiste mix voor onze appelmoes, uit Duitsland en België. Na 2021 willen we dat die producten ook gaan voldoen aan PlanetProof.'

En andere producten?

'We hebben nog de witte bonen, zwarte bonen en kidneybonen. Die komen uit de Verenigde Staten en Canada. We kijken of we leveranciers kunnen vinden die ze willen telen volgens de eisen van PlanetProof. Daarnaast hebben we een proef gedraaid met de teelt van kidneybonen in Nederland. Dat blijkt, over meerdere jaren gezien, goed te kunnen. Daar gaan we mee verder.'

Jullie telers hebben misschien hogere kosten door de invoering van PlanetProof. Zien ze dat terug in de beloning?

'Beloning voor PlanetProof ligt nadrukkelijk op tafel tijdens de contractonderhandelingen. Die zijn op dit moment volop gaande voor het komende seizoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer