Tweede+proefteelt+kikkererwten+verloopt+positief
Nieuws
© HAK

Tweede proefteelt kikkererwten verloopt positief

De tweede proef met de teelt van kikkererwten in Nederland ziet er net zo positief uit als de eerste, meldt groente- en peulvruchtenfabrikant HAK in Giessen.

Of de teelt op grote schaal in Nederland mogelijk is, is nog niet duidelijk. Daarvoor is het nog te vroeg, aldus de conservenfabrikant. 'Vorig jaar was het een relatief warme zomer, maar er is nog onvoldoende bekend hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is', zegt teler Pieter Risseeuw uit Schoondijke, die betrokken is bij het experiment.

3.500 kilo per hectare

In de zomer van 2018 startte de proef met de Hollandse kikkererwt. Die verliep door de uitzonderlijk warme en droge zomer succesvol: de opbrengst van zo’n 3.500 kilo per hectare lag ruim 15 procent boven de gemiddelde gewasopbrengst. HAK, Risseeuw en peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes, die de proef begeleidde, besloten daarom de proef dit jaar te continueren.

Risseeuw plantte dit jaar 2 hectare met de peulvruchtensoort. 'We zaaien nu een ras dat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer', zegt hij.

Lokale teelt

HAK experimenteert al langer met ‘buitenlandse’ bonensoorten in Zeeuws-Vlaanderen. Met name de teelt van rode kidneyboon is succesvol, zegt Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK. 'Zoveel mogelijk lokale teelt is een van de pijlers onder onze duurzaamheidsaanpak met de naam ‘De Groene Keuken van HAK’. Daarom zijn we nauw betrokken bij de proeven met nieuwe peulvruchten van eigen bodem.'

De consument heeft de kikkererwt pas de laatste jaren echt ontdekt, aldus HAK. Dit komt door de populariteit van een meer plantaardig eetpatroon: kikkererwten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en passen goed in een vegetarisch of vegan eetpatroon. Een andere verklaring is de sterk gegroeide interesse voor de keukens uit het Midden-Oosten, waar de kikkererwt vanouds een belangrijke rol speelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer