HAK zet Nutri-Score op verpakking

Groentefabrikant HAK gaat, in navolging van zijn besluit in België, ook in Nederland het Nutri-Score-label op zijn producten voeren.

HAK+zet+Nutri%2DScore+op+verpakking
© Roel Dijkstra

Nutri-Score is een instrument om consumenten te stimuleren om bij hun dagelijkse boodschappen te kiezen voor een gezond product. Het claimt het enige voedselkeuzelogo te zijn dat gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit.

Om die reden voorziet HAK dat invoering van Nutri-Score zal leiden tot meer groenteconsumptie. HAK zegt niet te wachten tot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo als opvolger van het in 2016 afgeschafte 'Vinkje'.

Voedingswaarde

Het systeem bestaat uit een vijfkleurenschaal met vijf letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

Nutri-Score wordt inmiddels breed gedragen door onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. De Consumentenbond is deze week een Europees burgerinitiatief gestart om Nutri-Score op de agenda van de Europese Commissie te krijgen.

HAK-CEO Timo Hoogeboom vindt het passen bij de verantwoordelijkheid van het grootste Nederlandse groentemerk om Nutri-Score als voedselkeuzelogo snel landelijk ingevoerd te krijgen. 'Wat ons betreft volgen andere fabrikanten snel.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer